‘We hebben geen auto en geen dure hobby’

Verdienen en uitgeven Anouk van Mil (35) is grafisch ontwerper en heeft in Rotterdam haar eigen ontwerpbureau Milc. Samen met twee andere ontwerpers is ze onder meer aan het werk voor de stadspromotie van Schiedam, waar ze ook met haar vriend en zoontje woont.

Foto Bob van der Vlist

IN

„Aanvankelijk had ik helemaal niet in mijn hoofd dat ik zelfstandig ondernemer zou worden. Tien jaar geleden, net afgestudeerd in de bedrijfskunde, ging ik als marketeer aan de slag bij een theatergezelschap. Maar daar voelde ik me eigenlijk helemaal niet thuis. Omdat ik veel met grafisch ontwerpers werkte, leek het me interessant zelf ook die kant op te gaan. Ik werd aangenomen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en deed in mijn vrije tijd freelance opdrachten. Gedurende de opleiding werden dat grafische projecten. Toen ik klaar was liep de zaak zo goed, dat ik ermee verder ben gegaan.

„Inmiddels heb ik twee andere grafisch ontwerpers in dienst en doen we naast de stadspromotie van Schiedam nog allerlei andere opdrachten op cultureel-maatschappelijk gebied. We zijn vorige week zelfs verhuisd naar een grotere studio. We betalen daar meer huur, maar onze oude plek werd simpelweg te klein.

„Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik een goede zakelijke spaarrekening heb. Op een gegeven moment moest mijn boekhouder me ervan overtuigen dat ik mezelf wel wat meer uit mocht uitbetalen. Financieel staan we sterk. De zekerheid dat een opdrachtgever bij je blijft is er natuurlijk nooit, maar ik maak me niet zo’n zorgen. Daarbij kan ik mezelf een salaris uitbetalen waarvan we thuis goed kunnen leven en ondertussen ook nog een beetje sparen.”

UIT

„Maandelijks geven we best veel geld uit aan eten buiten de deur, op stap gaan, of aan concerten. Ik heb niet eens een goed idee van hoeveel dat per maand ongeveer is, we doen dit al heel lang op deze manier. Nu we een kind hebben is het natuurlijk wel anders, maar elke week gaat een van ons toch wel even op stap met vrienden. Ook proberen een paar keer per maand met z’n tweeën weg te gaan. Dan passen opa en oma op, of vragen we de oppas.

„Omdat we weinig andere grote kostenposten hebben, kan dat klaarblijkelijk. We hebben geen auto, geen dure hobby en geen kostbare meubelen. Ook met ons zoontje gaan we er graag op uit, maar voor een peuter hoeft dat eigenlijk nooit veel te kosten. Aan de kinderopvang, waar hij twee keer per week heengaat, zijn we wel veel geld kwijt. Maar het heeft me enorm verbaasd hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Daardoor is het toch een stuk beter te doen. We willen beiden nu eenmaal graag werken.

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Aan het eind van de maand zit ik vaak toch wel even krap’

„Mijn laatste grote uitgave was een vliegticket voor onze reis naar Zuid-Afrika in februari. Samen met mijn zus, zwager en een paar vrienden gaan we er twee weken rondreizen. Maar omdat we óók net op vakantie waren geweest naar Spanje en naar Rock Werchter waren geweest, hebben we toen wel even zuinig aan moeten doen.”

    • Liza Titawano