OM wil Van der G. terug de cel in om schending voorwaarden

Het OM vindt dat de man die in 2002 werd veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn één van de voorwaarden van zijn vrijlating heeft overtreden.

Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G., hier de man op de achterbank, als hij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat.
Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G., hier de man op de achterbank, als hij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat. Foto Vincent Jannink / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Volkert van der G. opnieuw de gevangenis in gaat voor één jaar. Volgens het OM heeft de man die in 2002 werd veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn één van de voorwaarden van zijn vrijlating overtreden.

Welke van de voorwaarden Van der G. geschonden zou hebben, wil het OM niet bekend maken. Op de zittingsdag, die volgens het OM waarschijnlijk op niet al te lange termijn plaats zal hebben, zal het OM nader op de herroeping van de invrijheidstelling ingaan.

Vrijlating

In mei 2014 kwam Van der G. vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf had uitgezeten. Daarbij werd hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mocht hij geen contact hebben met nabestaanden en de pers. Ook mocht hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven.

Na zijn vrijlating vocht Van der G. met succes het locatieverbod en het dragen van een enkelband aan. De rechtbank noemde dit toen “disproportionele” maatregelen.

Een onderzoek ingesteld door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie; VVD) oordeelde in januari dat Van der G. de voorwaarden van zijn vrijlating niet had geschonden en niet opnieuw de cel in hoeft.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet dinsdag volgens persbureau ANP weten dat hij kennis heeft genomen van de wens van het OM. Volgens hem is het nu verder aan de rechter om een oordeel te vellen.

Reactie

In een reactie aan de NOS laat advocaat Willem Jebbink weten dat het OM Van der G. weer in de cel wil zetten omdat de gesprekken die zijn cliënt elke drie weken met de reclassering moet voeren ‘moeizaam verlopen’. Jebbink en Van der G. zeggen verder verbaasd te zijn door de actie van het OM.