Nieuwe uittocht van personeel dreigt bij Belastingdienst

Vakbond vreest een extra krimp van 3500 medewerkers als gevolg van verscherpt toezicht door ministerie van Financiën.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Er dreigt een nieuwe uittocht van hoog opgeleid personeel bij de Belastingdienst. Bovenop de uitlopende reorganisatie waarbij ruim 5.000 belastingambtenaren zullen vertrekken, zal er de komende jaren „een extra krimp van 3.500 medewerkers” plaatsvinden als gevolg van het verscherpt toezicht door het Ministerie van Financiën. Dat schrijft de vakbond van hogere ambtenaren bij Financiën (VHMF) in een brandbrief aan de Tweede Kamer. „De continuïteit van de Belastingdienst is daarmee ronduit in gevaar.”

Omdat de reorganisatie die staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) in het afgelopen jaar heeft moeten doorvoeren uit de hand is gelopen, werd de Belastingdienst in oktober onder curatele gesteld door moederdepartement Financiën. Dit om de „hardnekkige en autonome bedrijfscultuur” te doorbreken. De uit de hand gelopen reorganisatie bij de fiscus – mede door een riante ontslagvergoeding vertrekken er veel meer medewerkers dan de bedoeling is – heeft voor een diep wantrouwen geleid tussen de leiding van de Belastingdienst en de politieke top.

Als onderdeel van het verscherpt toezicht treedt in januari een extra plaatsvervangend secretaris-generaal aan, is de directie verkleind en hun tekenbevoegheid verlaagd. En Wiebes stelde een ‘commissie van wijzen’ in om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur- en structuur van de Belastingdienst.

Brandbrief VHMF 131216 by NRC on Scribd

Vakbond voorspelt extra bezuinigingsdrift

Volgens de VHMF zal die ondercuratelestelling leiden tot een extra bezuinigingsdrift bij de Belastingdienst, waardoor er de facto een vacaturestop wordt ingesteld: vertrekkende medewerker zullen niet worden vervangen. De dienst, schrijft VHMF-voorzitter Erik Rutten, „zal meerjarig binnen zeer strakke financiële kaders moet blijven”, wat „onherroepelijk tot een krimp van het personeelsbestand” zal leiden. Hij becijfert de extra uittocht op in de komende jaren op nog eens 3.500 medewerkers. Gevoegd bij de al lopende reorganisatie zal de Belastingdienst van 30.000 medewerkers „wellicht zelfs tot 23.000” kunnen inkrimpen. „Dit is onverantwoord: met nog minder mensen ons vak uitvoeren zal tot gevolg hebben dat de dienstverlening aan de burger in het gedrang komt.”

In een toelichting zegt Rutten zijn zorgen met de hoogste belastingambtenaar te hebben besproken, directeur-generaal Hans Leijtens. „Die heeft deze voorspelling niet weersproken, waardoor onze zorgen niet zijn weggenomen.”

Oppositie wil uitleg van Wiebes

Een woordvoerder van Wiebes, die dinsdag in de Eerste Kamer zijn Belastingplan voor 2017 verdedigt, zegt de brief van diens hogere belastingmedewerkers nog niet te kennen. Komende donderdag debatteert de staatssecretaris opnieuw met de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Oppositiepartijen laten weten opheldering over deze nieuwe kwestie te zullen vragen. „Mijn zorgen over de continuïtiet van de belastinginning zijn er niet kleiner op geworden”, zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir. Pieter Omtzigt van het CDA wist niet dat de onder curatele stelling tot extra bezuinigingsdrift zal leiden. „Dat mag de staatssecretaris mij donderdag uitleggen.”

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes dinsdag dat er tot nu toe in het kader van de reorganisatie 1.758 mensen bij de Belastingdienst zijn vertrokken. Ook zijn er 412 nieuwe, gespecialiseerde mensen aangetrokken. Tot en met 2020 zullen er in totaal ruim 5.100 mensen door reorganisatie vertrekken. Het is de bedoeling dat er 1.500 nieuwe mensen worden aangenomen.

    • Philip de Witt Wijnen