Meer uitgeplaste drugsresten gevonden in rioolwater van Eindhoven en Utrecht

In Utrecht en Eindhoven is in 2016 fors meer cocaïne gebruikt dan in andere jaren. Onderzoekers troffen dit jaar bijna twee keer zoveel cocaïneresten aan in het rioolwater van de twee steden ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Ook de hoeveelheid cannabis in het rioolwater verdubbelde. Dat meldden onderzoekers van het Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving dinsdag.

Voor het Europese onderzoek werd het rioolwater in zestig steden een week lang gemonsterd. In die week werd in Utrecht dagelijks gemiddeld 310 milligram uitgeplaste cocaïne gevonden per duizend inwoners: een stijging van 109 procent ten opzichte van 2015. In Eindhoven lag die hoeveelheid hoger met 498 milligram - een toename van ruim 54 procent.

De stijgingen van cocaïneresten in het water van Utrecht en Eindhoven zijn opvallend, omdat sinds 2011 de gevonden hoeveelheden elk jaar ongeveer gelijk bleven of juist daalden. Voor het Europese onderzoek werd ook het water in Amsterdam geanalyseerd; die resultaten zijn nog niet bekend. In eerdere jaren was Amsterdam de Europese koploper qua drugsresten in het rioolwater. (NRC)