Leger Gambia bezet gebouw kiescommissie

President Jammeh liet afgelopen weekend weten zich niet bij zijn verkiezingsnederlaag neer te leggen.

President Jammeh brengt op 1 december zijn stem uit. Foto Jerome Delay / AP

Troepen van het Gambiaanse leger hebben dinsdag het gebouw van de onafhankelijke kiescommissie van het land bezet. De voorzitter werd verteld dat hij moest vertrekken, andere werknemers komen er niet meer in. Dat heeft voorzitter Alieu Momarr Njai verteld, meldt persbureau Reuters.

De actie van het leger lijkt een nieuwe indicatie dat president Yahya Jammeh niet van plan is zijn post na 22 jaar te verlaten, na een verkiezingsnederlaag op 1 december. Toen won oppositiekandidaat Adama Barrow met 43,3 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen.

De uitslag was verrassend, dat Jammeh zijn verlies toegaf nog verrassender. Er leek een einde te komen aan zijn dictatoriale regime. Afgelopen vrijdag kwam Jammeh echter terug op zijn acceptatie van zijn nederlaag. Hij kondigde aan de uitslag aan te vechten bij het Hooggerechtshof:

“Na grondig onderzoek heb ik besloten de verkiezingsuitslag te verwerpen. Ik betreur de serieuze en onacceptabele ongeregeldheden die zijn gerapporteerd tijdens het kiesproces. Ik pleit voor nieuwe en transparante verkiezingen die worden voorgezeten door een godvrezende en onafhankelijke kiescommissie.”

Mensenrechtengroepen hebben weinig vertrouwen in de rechtsgang van Jammeh. Hij heeft een aanzienlijke invloed op het hof, zeggen zij. Het leger is ook zeer loyaal aan Jammeh.

Delegatie

Om de politieke crisis die ontstaan is te doorbreken, zijn leiders van enkele West-Afrikaanse buurlanden afgereisd naar Gambia. Een delegatie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), met daarin de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, de Ghanese president John Mahama en de president van Sierra Leone Ernest Bai Koroma, roepen Jammeh op de uitslag toch te respecteren en op te stappen. Ook de Verenigde Staten, de EU, de Afrikaanse Unie en de VN roepen op tot hetzelfde.

De reis van de ECOWAS-leiders bracht een oplossing echter niet dichterbij. Dinsdagavond bleek dat Jammeh niet akkoord gaat met hun voorstel. Maandag zei een woordvoerder van ECOWAS al dat militair ingrijpen een optie is als Jammeh blijft volharden.

Gambia heeft twee miljoen inwoners. Jammeh bestuurt het land met harde hand. 60 procent van de Gambianen is werkloos. Recent besloot het land uit het Internationaal Strafhof te stappen.

    • Joram Bolle