Italiaanse bank UniCredit schrapt 6.500 extra banen

Het massaontslag is onderdeel van een pakket maatregelen dat de kapitaalpositie van de bank moet verbeteren en kosten moet besparen.

Het logo van UniCredit op een gebouw van de Italiaanse bank in Milaan.
Het logo van UniCredit op een gebouw van de Italiaanse bank in Milaan. Foto Giuseppe Cacace/AFP

De in financiële problemen verkerende Italiaanse bank UniCredit gaat de komende drie jaar nog eens 6.500 banen schrappen. Het massaontslag is onderdeel van een pakket maatregelen dat de kapitaalpositie van de bank moet verbeteren en kosten moet besparen.

UniCredit, de grootste bank van Italië met 123.000 werknemers, maakte ook bekend dat het 13 miljard euro gaat ophalen met een claimemissie voor zittende aandeelhouders. Die zal in het eerste kwartaal van volgend jaar plaatsvinden. Een deel van het geld dat met de aandelenuitgifte wordt verdiend, zal worden gebruikt om 17,7 miljard euro aan slechte leningen van de hand te doen.

Het ontslag van 6.500 werknemers komt bovenop het al eerder aangekondigde verdwijnen van 7.500 banen, waardoor er in 2019 14.000 minder mensen bij de bank werken. Die besparing moet 1,1 miljard euro opleveren. In totaal wil de bank in de komende drie jaar 1,7 miljard euro besparen. UniCredit heeft zich als doel gesteld in 2019 een nettowinst van rond de 5 miljard euro te behalen.

UniCredit heeft naast een grote portefeuille aan leningen die niet terug worden betaald, relatief zwakke kapitaalbuffers. Meer dan de helft van de beurswaarde is dit jaar verdampt. Om zijn kapitaalpositie te verbeteren verkocht de bank onlangs voor enkele miljarden een vermogensbeheerder en zijn belang in een Poolse bank.

Lees ook over de zwakke Italiaanse bankensector: In Italië komt het gevaar van de bank

Bankencrisis

De Italiaanse bankensector verkeert in moeilijkheden. Het grote hoofdpijndossier is de enorme berg ‘slechte’ leningen. Dat is het krediet dat burgers en bedrijven niet of niet volledig kunnen terugbetalen. Volgens schattingen gaat het nu om 360 miljard euro, viermaal zoveel als voor de economische crisis. De op twee na grootste bank, Monte dei Paschi de Siena, onderneemt deze week een laatste poging om overeind te blijven zonder dat de Italiaanse staat inspringt. De uitkomst van de reddingsactie is nog onzeker.

Lees ook: Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena zoekt wegen om kleine spaarder te ontzien bij reddingsactie

Dat de Italiaanse bankensector het moeilijk heeft is verder toe te schrijven aan een aantal factoren: zo er zijn te veel banken, hebben de banken te veel personeel en worden ze geplaagd door corruptie. Veerkracht om verlies van niet-betalende klanten te verwerken is er daarom niet. Van alle leningen wordt pakweg 20 procent niet terugbetaald, een percentage dat in Europa alleen in Griekenland (35 procent) wordt overtroffen.