IS eist aanslag koptische kerk Egypte op

Bij de aanslag kwamen 25 christenen om. Volgens Egypte was de dader verbonden aan de Moslimbroederschap.

Kisten van slachtoffers van de aanslag. Foto Khaled Desouki / AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op een koptische kerk in Kairo van afgelopen zondag opgeëist. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bericht dat Amaq, het mediakanaal van IS, naar buiten heeft gebracht. Bij de aanslag kwamen 25 koptische christenen om, 49 raakten gewond.

IS zegt dat een zelfmoordenaar zich in de kerk heeft opgeblazen. Die lezing komt overeen met wat de Egyptische president Sisi eerder vertelde. Of IS echt achter de aanslag zit, is alles behalve zeker. Het is een tactiek van de terreurgroep om zich door anderen gepleegde aanslagen toe te eigenen. Ook worden individuen die geen directe links hebben met IS opgeroepen op eigen houtje aanslagen te plegen.

Volgens de Egyptische autoriteiten, die de aanslagpleger hebben geïdentificeerd als de 22-jarige Mahmoud Shafik Mohammed Mostafa, was de dader een aanhanger van de Moslimbroederschap die zich bij een radicale cel had aangesloten. De Moslimbroederschap is verboden sinds de huidige president Sisi in 2013 moslimbroeder Morsi als president afzette.

Koptische christenen maken zo’n 10 procent van de bevolking van Egypte uit. Ze zijn regelmatig het doelwit van aanslagen, zeker sinds Sisi de Moslimbroederschap hard aanpakt. De kerk waar de aanslag plaatsvond is hun belangrijkste gebedshuis.

Sinaï

Mostafa zou volgens Egypte in 2014 zijn opgepakt voor het in bezit hebben van een wapen tijdens een protest. Daarna zou hij zich hebben aangesloten bij een terreurcel van Mohab Mostafa Sayyed Qassem. Die zou links hebben met strijders van Islamitische Staat in de Sinaïwoestijn en moslimbroeders die in ballingschap in Qatar leven. In de Sinaï clashen Egyptische veiligheidstroepen regelmatig met IS-strijders. IS eiste vorig jaar ook het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï op. Daarbij vielen 224 doden.

In een uitgave van hun tijdschrift Dabiq van april dit jaar, haalde IS hard uit naar de Moslimbroederschap. Ze omschreven leden van de organisatie als afvalligen. Sommige jongeren die de Moslimbroederschap te gematigd vinden, hebben zich aangesloten bij IS in de Sinaï.

    • Joram Bolle