Is die multimediaspeler legaal of een webpiraat?

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week Europees recht: filmrechten en seksshops.

Als het aan advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona bij het Hof van Justitie van de Europese Unie ligt, moet de multimediaspeler die Jack Frederik Wullems uit Almere op internet aanbiedt uit de handel worden gehaald, wegens inbreuk op het auteursrecht. Wullems’ multimediaspeler haalt met behulp van speciale software (via hyperlinks) films, tv-series en sportwedstrijden van het internet en geeft dit beeld en geluid (door middel van streaming) door aan het scherm van de koper. Op verschillende websites, waaronder zijn eigen www.filmspeler.nl, prijst Wullems zijn speler aan met slogans als ‘Nooit meer betalen voor films. Netflix is hiermee verleden tijd!’ en ‘Gratis films, series, sport kijken zonder te hoeven betalen? Wie wil dat nu niet?!’

Stichting Brein wil dat niet. In die stichting werken producenten en importeurs van beeld- en geluiddragers samen om hun auteursrechten te beschermen. De stichting sommeerde Wullems tweeënhalf jaar geleden de verkoop van zijn ‘filmspeler’ te staken, omdat die gebruikers onrechtmatig toegang zou verschaffen tot auteursrechtelijk beschermde werken (meestal illegale digitale kopieën). Wullems stelt zich op het standpunt dat hij alleen maar een technisch procedé beschikbaar stelt en geen auteursrechten schendt. De rechtbank Midden-Nederland legde het geschil voor aan het EU-hof om opheldering te krijgen over de Europese spelregels op dit gebied.

Voor Sánchez-Bordona is het zonneklaar: door op zijn multimediaspeler software te installeren naar auteursrechtelijk beschermde werken op internet, helpt Wullems kopers van zijn filmspeler de vergoeding voor legitiem gebruik van die werken te omzeilen, zoals die gewoonlijk via een of andere vorm van betaal-tv. Zulke webpiraten moet de pas worden afgesneden, bepleit de advocaat-generaal. Het Hof beslist over enkele maanden over diens advies, dat doorgaans zwaar weegt.

www.rechtspraak.nl ECLI:EU:C:2016:938
    • Joop Meijnen