Door samenwerken en heel veel toeval werd ‘Parsifal’ gered

Operazangeres Petra Lang was ziek, maar door gelukkig toeval kon ‘Parsifal’ toch doorgaan. Drie verschillende vrouwen vulden haar rol van Kundry in.

Petra Lang (op de foto) zou de rol van Kundry zingen, maar was te ziek.
Petra Lang (op de foto) zou de rol van Kundry zingen, maar was te ziek. Foto Ruth Walz

Het was een gelukkig toeval: vrijdagavond werd in het Concertgebouw in Amsterdam de derde akte van Richard Wagners Walküre uitgevoerd, terwijl een paar straten verderop, bij De Nationale Opera, diens Parsifal speelde. Een even gelukkig toeval: de ene uitvoering begon twee uur later dan de andere.

Want dat tijdsverschil redde de avond – bij De Nationale Opera. Wat er gebeurde: Petra Lang, die Kundry zou zingen, de vrouw die Parsifal probeert te verleiden, liet op vrijdagmorgen weten dat ze ziek was, te ziek om te zingen. Een ongelukkig moment als je bedenkt dat voor dit soort zware rollen (Parsifal duurt 5 uur, Kundry is een sleutelrol) geen stand-ins klaarstaan. Gelukkig was er ook een oplossing: Elena Pankratova bellen, de Russische operazangeres die eerder dit jaar in Bayreuth had gedebuteerd als Kundry.

Vlucht vertraagd

Zij kon, maar moest daarvoor wel het vliegtuig uit Wenen nemen, om dan aan het einde van de middag aan te komen in Amsterdam. Voor alle zekerheid mailde De Nationale Opera aan de 1.600 bezoekers van Parsifal dat de uitvoering een half uur was uitgesteld. Hij zou niet om half zes, maar om zes uur beginnen.

En toen liep de vlucht vertraging op. En kwam het toeval een handje helpen. Want Alexandra Petersamer, één van de negen Walküren, kon de rol ook zingen. Tenminste, eventjes: tot Die Walküre om kwart over acht zou beginnen.

Zo kon het gebeuren dat afgelopen vrijdagavond drie vrouwen Kundry uitvoerden. Eerst Alexandra Petersamer, zichtbaar op de zijkant van het voortoneel, tijdens de eerste akte. Elena Pankratova, op dezelfde plek tijdens de tweede en de derde akte. En de hele tijd ook Astrid van den Akker, de regie-assistente die de rol liep op het podium. Dat laatste gebeurde omdat zij, en niet de twee zangeressen, de repetities had bijgewoond. Zij alleen wist wanneer Kundry zich waar op het podium moest bevinden.

Gisteravond waren er weer twee Kundry’s, Elena Pankratova en Astrid van den Akker, aanstaande donderdag ook. En hopelijk is er zondag één, als Petra Lang dan weer beter is.