Boeken

‘Het Smelt’ van Lize Spit wint de NRC Boekenwedstrijd

Met een grote meerderheid van de stemmen heeft de roman Het Smelt van Lize Spit dit jaar de NRC Boekenwedstrijd gewonnen.

Tienduizend lezers van NRC Handelsblad kozen de afgelopen weken hun favoriete boek van het jaar uit een door de redactie samengestelde lijst van 24. Wie vond dat een boek ten onrecht ontbrak, kon een pleidooi voor dat boek inzenden. De Vlaamse Lize Spit ging vanaf het eerste uur aan kop en heeft die voorsprong niet meer uit handen gegeven. Uiteindelijk ontving ze ongeveer twintig procent van de stemmen voor haar roman Het Smelt.

Op de tweede plaats is geëindigd Wil van Jeroen Olyslaegers, eveneens een Vlaams boek. Hij kreeg ongeveer een tiende van de stemmen. Een twintigste van de stemmen ging naar de nummer drie: Hay van Sander Donkers. De top vijf wordt gecompleteerd door Moedervlekken van Arnon Grunberg op de vierde plaats en Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi op de vijfde plaats.

In februari van dit jaar besprak onze Thomas de Veen het boek in de boekenbijlage: Geen moment verveling bij Spits debuut. Hij schreef: “Plot en thema’s van Het smelt zijn niet per se vernieuwend, maar de invulling die Spit eraan geeft, met haar eigen stem, maakt het tot een oorspronkelijk en indrukwekkend debuut, zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste in tijden.”

In onze mailbox vonden wij daarnaast een aantal pleidooien voor boeken die niet op de longlist stonden. Zo nam iemand het op voor Luchtvegers van Coco Schrijber, door onder meer te zeggen: “het is goed geschreven, spannend en heel ontroerend, een héél goed boek.” Een andere lezer pleitte voor Poubelle van Pieter Waterdrinker: “een geromantiseerde visie en een doorgronding van de politieke malaise in de EU en Nederland, geschreven door een zeer geëngageerde correspondent.” Ook voor Alleen Zij van Fikry El Azzouzi kwam er een brief: “een intiem menselijk verhaal” en “eentje die hoop geeft in een losgeslagen wereld.” Voor Liefde met voorbedachten rade van Jos Benders kwam ook een brief binnen, hetzij zonder uitgeschreven aanbeveling. We ontvingen een hartverwarmende aanbeveling voor Dijk van H.M. van den Brink: ‘Een boeiende historische roman en een prachtig filosofisch betoog.’ De schrijver Chris van Hassel raadde zijn eigen boek aan: Het is goed geweest. Tot slot waren er nog vermeldingen voor We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten en Een Klein Leven van Hanja Yanagihara.

Dank voor jullie deelname en het grote aantal reacties dat we kregen! Volgend jaar zijn we er weer.