Recensie

Het ijverige gordijn

Het is een pijnlijk dilemma voor elke romanticus die graag door het zonlicht gewekt wil worden: gordijnen openhouden en daarom de hele nacht slecht slapen omdat straatlantaarns of autolampen genadeloos je kamer in schijnen… óf gordijnen dicht, lekker slapen maar wel gewoon de wekker moeten zetten. Maar vrees niet: er is een oplossing. Op crowdfundingplatform Kickstarter is nu de ‘Slide’ populair. Twee Nederlandse ondernemers - Kaj Beetstra and Thijs Olthof – hebben een apparaatje bedacht dat je aan je gordijnrails hangt. Met een app kun je daarmee van een afstand je gordijnen automatisch openen of sluiten. Je kunt zelfs een tijdschema instellen voor je voorkeuren: dus bijvoorbeeld elke ochtend om vier uur die gordijnen openen. Het apparaatje kent nog meer trucjes: een ‘vakantiemodus’ die willekeurig je gordijnen heen en weer schuift, om inbrekers het idee te geven dat je gewoon thuis bent. Of de mogelijkheid om te communiceren met alle andere smart apparaten in je huis, zoals de ‘movie-modus’, waarmee de gordijnen dichtgaan en de lampen gedimd worden. Ook kun je instellen dat de gordijnen automatisch sluiten als iedereen uit het huishouden de deur uit is. Kortom, voor 70 euro heb je weer een extra gadget om je druk over te maken en ben je weer één stap verder naar je smart home waar alles door internet geregeld wordt.