Gambia

President laat kiescommissie muilkorven, buitenland boos

Veiligheidstroepen hebben dinsdag het gebouw van de onafhankelijke kiescommissie van Gambia in de hoofdstad Banjul bezet. De voorzitter werd te verstaan gegeven dat hij moest vertrekken, andere werknemers komen er niet meer in. Dat heeft voorzitter Alieu Momarr Njai van de kiescommissie gezegd.

De actie van het leger lijkt een nieuwe indicatie dat president Yahya Jammeh niet van plan is zijn post na 22 jaar te verlaten, na zijn verkiezingsnederlaag op 1 december. Winnaar werd oppositiekandidaat Adama Barrow. Tot verrassing van vriend en vijand gaf Jammeh zijn verlies toe. Er leek een vreedzaam einde te komen aan zijn dictatoriale regime. Vrijdag kwam Jammeh evenwel op zijn standpunt. Hij kondigde aan de uitslag aan te vechten bij het Hooggerechtshof.

Om de politieke crisis te doorbreken zijn leiders van enkele West-Afrikaanse buurlanden afgereisd naar Gambia. Een delegatie met daarin de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, de Ghanese president John Mahama en de president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, roept Jammeh op de uitslag toch te respecteren en op te stappen. De Verenigde Staten, de EU, de Afrikaanse Unie en de VN sluiten zich hierbij aan. (Reuters)

    • Joram Bolle