FNV-leden kunnen stemmen voor één nieuwe leider

Vakbond

Niets staat de verkiezing van Han Busker tot nieuwe voorzitter van de FNV nog in de weg: er zijn geen tegenkandidaten meer.

En de nieuwe voorzitter van de grootste vakbond van Nederland is: Han Busker. Tenminste, Busker is de enige kandidaat die met steun van het bestuur, de toetsingscommissie en het Ledenparlement de definitieve kandidatenlijst heeft gehaald. Dat heeft de FNV maandag in een persbericht bekendgemaakt. De ruim 1 miljoen leden van de FNV kunnen tussen 1 februari en 9 maart volgend jaar dus allemaal online stemmen op één kandidaat.

Han Harmus Busker (Enschede, 1960) werd eind oktober door het algemeen bestuur naar voren geschoven als opvolger van Ton Heerts. Busker zat sinds 2012 in het algemeen bestuur en is in maart van dit jaar naar het dagelijks bestuur gehaald. Begin jaren negentig werd Busker actief bij marechausseevereniging Marver waar hij van 2000 tot 2008 voorzitter was. Aansluitend was hij acht jaar voorman van de Nederlandse Politiebond.

De vier andere kandidaten voor het FNV-voorzitterschap zijn door de toetsingscommissie afgewezen. Het zijn Irene Hemelaar (1969), oud-directeur emancipatie van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam, en vertaler Robert Ensor (1958), die in het Ledenparlement van de vakbond zelfstandigen vertegenwoordigt. Daarnaast hadden kaderlid Ton Kitzen (1957) van de FNV-Werkgroep Internationale Solidariteit en een onbekend ander FNV-lid zich kandidaat gesteld.

Hemelaar zegt dat de FNV iemand zocht „die zonder inwerken direct aan de slag kon en dat ben ik niet”. Ze heeft zich kandidaat gesteld als algemeen lid van het dagelijks bestuur, op voordracht van het Netwerk Roze van de FNV, dat „lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s)” vertegenwoordigt.

Ensor heeft bezwaar gemaakt tegen zijn afwijzing door de toetsingscommissie, maar ook dat is afgewezen. Hij zegt te zijn afgewezen op zijn beoogde stijl van leidinggeven: „De FNV zoekt een voorzitter die heel centralistisch, bijna solistisch opereert en totaal gericht is op de Haagse politiek. Ik wil juist een activistische voorzitter zijn, die meer gericht is op de leden.”

‘Krachtig en verbindend leider’

Ensor betreurt het dat de FNV-leden nu maar op één kandidaat kunnen stemmen: „Er is heel weinig keuze. Ik denk dat een heleboel leden niet de moeite zullen nemen te stemmen. Terwijl dit juist het moment is om de leden te mobiliseren en te discussiëren over de koers voor de komende vier jaar, in aanloop naar de Kamerverkiezingen en alle onzekerheid daaromheen. Wat zal een nieuwe kabinet betekenen voor de arbeidsmarkt, investeringen, armoede en ongelijkheid in Nederland?”

Volgens het persbericht zoekt de FNV „een krachtig en verbindend leider en netwerker die meehelpt de vernieuwde FNV verder te ontwikkelen en het voortouw neemt in de strijd voor echte banen met genoeg zekerheid, kwaliteit en koopkracht voor iedereen”. Ook zoekt de FNV meer dan honderd nieuwe leden voor het Ledenparlement, het hoogste orgaan. De afgevaardigden worden begin volgend jaar gekozen via 13 FNV-sectoren en aangesloten vakbonden. In mei volgend jaar kiest het Ledenparlement een nieuw bestuur.

    • Eppo König