Eén miljoen uur radio en tv

Beeld In Hilversum is het tv-archief gedigitaliseerd. Programma’s stromen vanzelf binnen.

Van Swiebertje tot Boer Zoekt Vrouw; in twee Hilversumse zaaltjes van acht bij acht meter ligt de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie opgeslagen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bewaart daar 400.000 uur televisie en 600.000 uur radio; 15 petabyte aan materiaal.

Twintig jaar geleden was het tv-archief nog een rommeltje: in de opslag stonk het zuur van alle banden die lagen te vergaan. Vooral tv uit de jaren 50 en 60 is onvolledig bewaard gebleven. Veel werd live uitgezonden en niet opgenomen, of de banden werden hergebruikt. Beroemdste voorbeeld: Ja Zuster Nee Zuster.

Maar sinds het project Beelden voor de Toekomst (2007-2014, 115 miljoen euro) is alles gedigitaliseerd. Nu stromen tv-programma’s automatisch binnen. Alles van de publieke omroep wordt rechtstreeks van de uitzendstraat gedownload.

Daarnaast maakt het archief een selectie uit het aanbod van RTL en SBS, en van online video, zoals vlogs van Enzo Knol. Het archief neemt twee keer per jaar een complete week op, om de samenhang van een tv-avond te laten zien, inclusief reclames. Dat is altijd week 10 (in maart) en week 48 (in november).

Digitale slijtage wordt voorkomen door de banden automatisch te scannen op verval. Wanneer een nieuw bewaarsysteem het huidige verdringt, kunnen de banden worden overgezet in het nieuwe systeem.

    • Wilfred Takken