In beeld

Dit zijn de beste natuurfoto’s van 2016 volgens National Geographic

Bekijk de natuur door de lenzen van National Geographic’s beste natuurfotografen van het jaar. Onder hen een Nederlander: de jonge Jacob Kaptein wint eerste plek in de categorie Landschap.
Greg Lecoeur uit Nice won de prijs voor de beste foto met’Sardine Run‘. Op de foto is de jaarlijkse sardinetrek langs de Zuid-Afrikaanse Wild Coast te zien. De sardines zijn een geliefde prooi voor verschillende dieren, waaronder dolfijnen en zeeleeuwen. Jan-van-genten houden de school op veertig meter hoogte in de gaten om met tachtig kilometer per uur de sardientjes uit de zee te vissen.
Greg Lecoeur / National Geographic
De prijswinnende foto’s zijn opgedeeld in vier categorieën: Dierenportretten, Landschap, Actie en Milieuproblematiek. 'Dragging You Deep Into the Woods!'. Eerste Prijs: Dierenportret.
Varun Aditya / National Geographic
'Life and Death'. Eerste Prijs: Milieuproblematiek. Het kadaver van een ijsbeer ligt op een eiland op Noord-Spitsbergen. Het dier is gezien het gave gebit vermoedelijk gestorven aan ondervoeding en niet van ouderdom.
Vadim Balakin / National Geographic
De Nederlander Jacob Kaptein ontving de eerste prijs in de categorie Landschap. Zijn foto ‘Struggles of Life‘ heeft Kaptein gefotografeerd op de Veluwe in Gelderland.
Jacob Kaptein / National Geographic
'Wild Rink'. Tweede Prijs: Landschap. De eerste sneeuw van het seizoen op de berg Cimon de la Pala in het Paneveggio-Pale San Martino Natural Park, Noord-Italië.
Alessandro Gruzza / National Geographic
'Pacific Storm'. Derde Prijs: Landschap.
Santiago Borja / National Geographic
'Proud Momma'. Tweede Prijs: Dierenportret. Een tropische baars met haar nakomelingen in het water in Florida.
Michael O'Neill / National Geographic
'Friendschap Knows No Color'. Derde Prijs: Dierenportret. Twee bidsprinkhanen.
Jose Pesquero Gomez / National Geographic
'Puffin Studio'. Eervolle vermelding: Dierenportret. Een papegaaiduiker verstopt zijn bont gekleurde snavel in zijn verenpak tijdens een regenbui in Wales.
Mario Suarez / National Geographic
'Crow Chasing Puffy Owl'. Eervolle vermelding: Dierenportret. Een kraai verjaagt een uil.
Chia Boon Oo Lawrence / National Geographic
'Serendipitous Green Meteor'. Eervolle vermelding: Landschap. Tijdens het maken van een timelapse-opname in het zuiden van India, legde de fotograaf het groen gekleurde lichtspoor van een meteoriet vast.
Prasenjeet Yadav / National Geographic
'The View Outside Facebook HQ'. Tweede Prijs: Milieuproblematiek. Zoutwinning bij San Fransisco, pal naast het hoofdkantoor van Facebook.
Chris McCann / National Geographic
'Toxic Vanity'. Derde Prijs: Milieuproblematiek. Dit is een vergroting van de plastic deeltjes in eyeliner. De foto toont slechts één facet van de plastic soep in de oceanen.
Eleanor Ryder / National Geographic
'Wildfire at the Beach'. Eervolle vermelding: Milieuproblematiek. Een badgast aanschouwt een bosbrand op Mallorca.
Sergej Chursyn / National Geographic
'American Flowers #1'. Eervolle vermelding: Milieuproblematiek. Restanten van een Amerikaanse luchtmachtbasis op Groenland die sinds 1947 verlaten is.
Ken Bower / National Geographic
'No Snow, No Ice?'. Eervolle vermelding: Milieuproblematiek. Een ijsbeer zit in een onbesneeuwd landschap in het noorden van Alaska.
Patty Waymire / National Geographic
'Approach'. Tweede Prijs: Actie. Een tornado in Wray, Colorado.
Tori Shea-Ostberg / National Geographic.
'Changing Fortunes of the Great Egret'. Derde Prijs: Actie. De grote zilverreiger was ooit bijna uitgestorven in Hongarije, nu broeden er weer ruim 3000 paren.
Zsolt Kudich / National Geographic
'Jellyfish Feast'. Eervolle vermelding: Actie. Twee soepschildpadden eten een kwal.
Scott Portelli / National Geographic