De Telegraaf bezuinigt en beperkt zijn digitale editie op zondag

Dagbladen

De Telegraaf beperkt zijn digitale editie op zondag. Abonnees lezen de reportages nauwelijks. De uitgever wil bovendien bezuinigen.

Dagblad De Telegraaf stopt met zijn volledige zondagseditie. Abonnees krijgen vanaf 1 januari nog wel een beknopte editie van de digitale zondagskrant, met kort nieuws. De grotere verhalen verhuizen naar de zaterdag of de maandag.

De Telegraaf had tweeënhalf jaar lang een digitale editie op zondag. Die viel weliswaar bij een vaste groep lezers in de smaak, schrijft de krant op zijn site, maar tegelijkertijd „blijken veel van onze lezers de reportages en nieuwsverhalen van zondag over te slaan”. De online krant moest helpen de digitale achterstand in te halen die De Telegraaf had op andere kranten.

Papier

De digitale zondagskrant was de opvolger van de papieren krant op zondag die De Telegraaf van 2004 tot eind 2009 uitbracht. Die editie was geen groot succes. Hij trok minder nieuwe lezers dan gehoopt, de druk- en bezorgkosten waren hoog en de advertentiemarkt stortte in. In 2008 was De Twentsche Courant Tubantia al gestopt met een papieren zondagseditie. Sindsdien kent Nederland geen zondagskranten meer. In het buitenland zijn die heel gewoon.

De inperking van de digitale zondagskrant kan niet los worden gezien van een nieuwe ronde van bezuinigingen die de Telegraaf Media Groep (TMG) gaat doorvoeren. Die moet in 2019 resulteren in een kostenverlaging van 90 miljoen euro ten opzichte van 2015. TMG wil meer video maken, maar blijft ook „volop inzetten” op de papieren krant, zei TMG-topman Geert-Jan van der Snoek eind november tegen BNR Nieuwsronde. Van der Snoek reageerde op onrust onder schrijvende journalisten van TMG.

    • Wilfred Takken