Bobsleefederatie haalt WK uit Rusland na dopingschandaal

De Letse skeletonners hadden al aangekondigd het toernooi te boycotten, als het toch in Sotsji gehouden zou worden.

De Amerikaanse tweevrouwsbob tijdens een wedstrijd in Canada.
De Amerikaanse tweevrouwsbob tijdens een wedstrijd in Canada. Foto Darryl Dyck / AP

De internationale bobslee- en skeletonfederatie (IBSF) heeft besloten de organisatie van de WK af te nemen van Rusland. Dat gebeurt na nieuwe onthullingen vorige week van het wereldantidopingagentschap over grootschalige georganiseerde dopingfraude door Russen. De WK hadden in februari in Sotsji gehouden moeten worden, waar in 2014 de Olympische Spelen werden georganiseerd. Een nieuwe locatie moet binnen een paar dagen bekend zijn.

Maandag had het skeletonteam uit Letland al aangekondigd het WK te zullen boycotten als het in Rusland plaats zou vinden. De Britse Olympisch skeletonkampioene Lizzy Yarnold had ook aangekondigd niet in Sotsji op een WK uit te willen komen, net als het Amerikaanse vrouwenbobsleeteam.

De IBSF voelde zich lange tijd ongevoelig voor die druk, maar heeft nu toch toegegeven. Het Kremlin noemt het een gepolitiseerd besluit zonder grond.

Lees ook over de beslissing van de Letten: Door doping laait de Koude Oorlog weer op

“Het is in deze tijden niet prudent zo’n evenement in Rusland te organiseren”, aldus de bond in een verklaring. Opvallend genoeg voert de IBSF daar twee redenen voor aan die weinig te maken hebben met de inhoud van het schandaal: als het WK wel in Rusland gehouden zou worden, zou de discussie slechts daarover gaan en niet over de sport. Daarnaast heeft de Russische bond er volgens de IBSF veel werk in gestoken om de WK voor te bereiden, maar het zou onmogelijk zijn hun werk en de status van de baan als een van de beste ter wereld op waarde te schatten mocht het toernooi er plaatsvinden.

Geen namen

Jurist Richard McLaren presenteerde vorige week het tweede deel van zijn onderzoek in opdracht van WADA naar dopinggebruik in Rusland. Hij onthulde dat ruim duizend sporters tussen 2011 en 2015 fraudeerden met doping. Zo werden er bijvoorbeeld positieve tests in de doofpot gestopt. Dat gebeurde volgens McLaren onder regie van de Russische overheid.

Twaalf van de duizend sporters namen deel aan de Spelen in Sotsji. Vier van hen wonnen goud. Namen maakte McLaren niet bekend, wel heeft hij de individuele sportbonden geïnformeerd. Die moeten een strafmaat voor de sporters bepalen.