Bier

‘Japanse brouwer Asahi koopt na Grolsch ook Pilsner Urquell en Tyskie’

Bierbrouwer Asahi koopt ook de Oost-Europese merken van SABMiller, de branchegenoot die onlangs met Anheuser-Bush InBev fuseerde tot veruit het grootste bierconcern ter wereld. De Japanse brouwer betaalt daar 900 biljoen yen (7,3 miljard euro) voor, meldde zakenkrant Nikkei dinsdag. Om van de Europese Commissie toestemming te krijgen voor de megafusie verkochten AB InBev en SABMiller eerder onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni aan Asahi. Daar zouden nu ook het Tsjechische Pilsner Urquell, de Poolse merken Tyskie en Lech, het Roemeense Ursus en het Slowaakse Topvar bij komen. Ook in onder meer de Verenigde Staten en China moesten AB InBev en SABMilller merken afstoten om mededingingsbezwaren weg te nemen. De fusie tussen de twee grootste bierproducenten ter wereld werd in oktober afgerond. Vorige maand werd bekend dat Asahi een van zijn bekendste bieren, Super Dry, ook in Nederland gaat brouwen. Het bier komt vanaf 2018 uit de brouwketels van Grolsch. De brouwerij bij Enschede is de enige productielocatie van Asahi in Nederland. (ANP)