Bankensector

Italiaanse bank UniCredit schrapt 6.500 banen extra

De in financiële problemen verkerende Italiaanse bank UniCredit gaat de komende drie jaar nog eens 6.500 banen schrappen. Het massaontslag is onderdeel van een pakket maatregelen dat de kapitaalpositie van de bank moet verbeteren en kosten moet besparen.

UniCredit, de grootste bank van Italië met 123.000 werknemers, gaat 13 miljard euro ophalen door middel van een claimemissie voor zittende aandeelhouders. Die wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar gedaan. Een deel van het geld zal worden gebruikt om 17,7 miljard euro aan slechte leningen van de hand te doen.

Het ontslag van 6.500 werknemers komt bovenop het verlies van 7.500 banen dat eerder was aangekondigd. Die besparing moet 1,1 miljard euro opleveren. De bank wil in de komende drie jaar in totaal 1,7 miljard euro besparen. UniCredit heeft zich voor 2019 als doel gesteld een nettowinst van rond 5 miljard euro te behalen.

UniCredit heeft naast een grote portefeuille aan leningen die niet worden terugbetaald, relatief zwakke kapitaalbuffers. Meer dan de helft van de beurswaarde van de bank is dit jaar verdampt. Om haar kapitaalpositie te verbeteren verkocht de bank onlangs voor enkele miljarden een vermogensbeheerder en haar belang in een Poolse bank. (NRC)

    • Sam de Voogt