ADHD? Word dan ondernemer

Hyperactief Mensen met symptomen van ADHD zijn vaker ondernemer. Hoe komt dat?

Ben je hyperactief? Kun je moeilijk stilzitten? Ben je creatief en heb je een groot doorzettingsvermogen? Dan is een eigen bedrijf misschien niet zo’n slecht idee. Sterker nog: de kans dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, is met symptomen van ADHD behoorlijk groot. Dat blijkt uit onderzoek van Ingrid Verheul, als assistent professor verbonden aan de Rotterdam School of Management, waarvan de resultaten vorige week bekend gemaakt werden.

„Er bestaat al langer een idee dat er een verband is tussen ADHD-symptomen zoals hyperactiviteit enerzijds en ondernemerschap anderzijds”, vertelt Verheul. „We wilden dit echter graag wetenschappelijk onderbouwen met cijfers.” Samen met een onderzoeksteam maakte ze hiervoor gebruik van een database van het Zweedse Karolinska Instituut, dat een groot aantal tweelingen volgde over een langere periode. Van die tweelingen werden de medische gegevens gekoppeld aan economische gegevens. Wat bleek: in de database werd een positief verband gevonden tussen hyperactiviteit en ondernemerschap.

Om te controleren of dat geen toevalstreffer was, keek Verheul ook naar Nederlandse hbo- en wo-studenten, die tijdens hun studie een bedrijf startten. Ook daar bleek een positief verband te bestaan. Gemiddeld genomen hebben mensen met kenmerken van hyperactiviteit ongeveer 20 procent meer kans om ondernemer te worden.

Hoe komt dat? „ADHD’ers hebben vaak een flinke dosis energie. Ze kunnen moeilijk stil zitten: energie die goed van pas komt bij een eigen onderneming. Ongebruikelijke werkweken van 60 tot 80 uur kunnen ze waarschijnlijk goed aan”, denkt Verheul.

„Bovendien hebben mensen met ADHD vaak een groot doorzettingsvermogen”, zegt Verheul. „Met de nodige concentratieproblemen hebben ze het op school misschien niet altijd even gemakkelijk gehad. Daarmee om leren gaan, dat vraagt veel doorzettingsvermogen.” En een andere nuttige eigenschap is inventiviteit: „Op het moment dat je ergens niet goed in bent, maar toch graag wil slagen, ga je vanzelf op zoek naar andere manieren om je doel te bereiken.”

Lees meer over mensen die het niet redden bij een ‘gewone’ werkgever

Een ongezouten mening

Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn essentiële eigenschappen voor een ondernemer. Maar ook in loondienst zouden die eigenschappen niet misstaan, toch? Verheul: „Toch hebben mensen met symptomen van ADHD vaak problemen met een baan in loondienst. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk zich aan vaste procedures zoals deadlines te houden.” Bovendien geven ze vaker ongezouten en ongevraagd hun mening, waar werkgevers niet altijd van gediend zijn.

Heb je ADHD en geen zin in of talent voor ondernemen? Steek je energie dan in het vinden van de juiste baan. Verheul: „Als je op de juiste plek zit, en je helemaal kunt richten op onderwerpen die je écht interessant vindt, dan is het ook gemakkelijker je te focussen.”

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen