Luciano d’Onofrio: een niet te stuiten rommelaar

Deal NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: de Belgische makelaar Luciano d’Onofrio.


Wie het in eigen land verbruid heeft, kan zijn zaakjes altijd nog kwijt aan de Amsterdamse Zuidas. Nederland is niet alleen een prettig belastingoord, ook hebben we hier volop trustkantoren, advocaten en accountants die er geen been in zien om een brievenbusfirma te beheren voor een buitenlander die iets te verbergen heeft.

Het enige dat je als voetbalmakelaar verder nog nodig lijkt te hebben om volledig buiten beeld te blijven, is een goede vriend die het spel meespeelt. Die net wil doen alsof niet jij, maar híj een transfer mogelijk heeft gemaakt. En die dus de benodigde contracten tekent, de makelaarsvergoeding incasseert en de boel netjes onderbrengt in een bedrijf op zijn naam. Wat er daarna met het geld gebeurt regel, je onderling wel.

De Belgische makelaar Luciano d’Onofrio heeft zo’n vriend: Maurizio Delmenico, de Zwitserse directeur van het in Amsterdam geregistreerde Kick International Agency bv. Dat d’Onofrio de vriendschap goed kan gebruiken, volgt uit de lange lijst financiële malversaties waar zijn naam aan verbonden is. De belangrijkste: in 2007 werd hij veroordeeld tot twee jaar cel, een geldboete en een tijdelijk beroepsverbod in Frankrijk wegens fraude met transfers tussen Standard Luik en Olympique Marseille.

d’Onofrio (61) groeide op in Luik als zoon van Italiaanse immigranten. Na een niet al te succesvolle loopbaan als profvoetballer ging hij het clubmanagement in. Eerst bij Inter Milaan, later bij FC Porto, waar hij opklom tot directeur. Daarna werkte hij als spelersmakelaar en zaakwaarnemer, onder anderen voor Zinedine Zidane. In 2004 werd hij vicevoorzitter van Standard Luik, waar hij jarenlang gold als de sterke man van de club. Zijn broer Dominique was er coach en later technisch directeur.

Toen d’Onofrio in 2011 bij de club vertrok, kon hij officieel niet terug het makelaarsvak in: de regels van de FIFA en die van de Belgische voetbalbond KBVB schrijven voor dat een spelersmakelaar van onbesproken gedrag moet zijn en geen strafblad mag hebben. D’Onofrio heeft zijn strafblad sinds 2007.

Hij trad dan ook niet meer zelf op de voorgrond, maar schakelde anderen in. Zoals zijn vriend Maurizio Delmenico, voormalig bestuurslid van Standard Luik en directeur van Kick aan de Zuidas. Dat bedrijf bemiddelde begin dit jaar namens FC Porto bij de transfer van de Franse middenvelder Giannelli Imbula naar Stoke City. De Engelse club betaalde 24 miljoen euro voor Imbula, waarvan Porto 1,2 miljoen overmaakte naar Kick.

Eigenaar van Kick is een andere brievenbus, IAM, in Liechtenstein. En daar loopt het spoor naar de werkelijke begunstigde dood. In juni vorig jaar betaalden Kick en IAM een schikking van 1,5 miljoen euro aan de Belgische justitie om strafvervolging voor witwaspraktijken bij Standard Luik af te kopen. Algemeen werd toen al aangenomen dat d’Onofrio de man achter Kick is.

Interne e-mails in Football Leaks nemen nu de laatst mogelijke twijfel weg. Toen Porto begin februari met Stoke City in onderhandeling was over Imbula, stuurde de jurist van de club Imbula’s contracten niet naar de officiële makelaar Delmenico, maar naar d’Onofrio.

Om volledig buiten beeld te blijven heb je dus niet alleen de Zuidas en een goede vriend nodig, maar ook een club die geen papieren sporen achterlaat.

`

Luciano d’Onofrio

: Onafhankelijk spelersmakelaar
: Onafhankelijk spelersmakelaar
d’Onofrio zet een Nederlandse brievenbusfirma in om te verhullen dat hij bemiddelaar is bij de transfer van Giannelli Imbula van FC Porto naar Stoke City.

Uit het contract van Luciano d'Onofrio

`