Opinie

    • Jutta Chorus

15 maart: het Nederlands kampioenschap Leed

De Facebook-pagina van Denk staat vol met zinnen als „de politieke elite wil Denk buiten de Kamer houden”. Of: „Er wordt gezocht naar een zondebok, zoals illegale migranten, vrouwen en moslims”. Of: „Denk is voor onderwijs waarbij iedereen eerlijk kansen krijgt.” De kiezer als slachtoffer.

In het AD lees ik een brief van Melih Bildircin, Turk van geboorte, inwoner van Leerdam, producent van bedrijfskleding. Hij verwijt Denk de wereld vanuit de slachtofferrol te bezien en de schuld van eigen falen steevast bij ‘de anderen’ te leggen. „Welke partij die voor de belangen van minderheden opkomt, heeft de ballen om de achterban te wijzen op zijn eigen verantwoordelijkheid? In plaats van de straatnamen in Nederland te willen veranderen?”

Bildircin zit in de showroom van zijn bedrijf voor bedrijfskleding in Geldermalsen en laat op zijn telefoon de reacties zien die hij kreeg.

„Een en al onzin”, schrijft een in Limburg wonende Turkse Nederlander. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat een allochtoon dezelfde mogelijkheden krijgt als een Nederlander.”

Een ander noemt Bildircin ‘huisallochtoon die om goedkeuring smeekt’.

Kijk, denk ik, allochtonen gebruiken nog wel gewoon het woord ‘allochtoon’.

Bildircin vertelt over de cafés en fabriekskantines waar Turkse Nederlanders elkaar opzoeken en klagen over Nederland, over de discriminatie en hoe geweldig het in Turkije is. „Ze zeggen: ‘Dat het mij niet lukt om hier gelukkig te worden, komt doordat ik een Turk of Marokkaan ben.’ Ze kiezen de weg van de minste weerstand.”

We hebben het over de overeenkomst met de aanhangers van Wilders. Bildircin hoort autochtonen, en niet alleen PVV’ers, ook klagen. Overheid zus, overheid zo, allemaal graaiers. Wilders riep deze week in De Telegraaf de revolutie uit, schoon schip maken, met al die mensen die zich samen met hem opvreten over de elite, die misschien wel dezelfde elite is als die waarover Denk zich opvreet. Alles is altijd de schuld van anderen.

Het worden in maart niet zomaar verkiezingen, het wordt het Nederlands kampioenschap Leed.

En dan denk ik aan Pim Fortuyn, die ik in allerlei zaaltjes allerlei politici schuldig zag verklaren, maar ook altijd zei: „Geachte aanwezigen, u bent ook verantwoordelijk voor uw eigen leven: kom achter die geraniums vandaan.”

Bildircin zegt niet dat discriminatie niet bestaat. „In míjn wereld bestaat het niet”, zegt hij. „Ik heb het nooit meegemaakt, afwijzing wel, maar niet op grond van mijn afkomst.” Denk zou volgens hem de Turkse gemeenschap in Nederland meer helpen door te zeggen: stop met klagen en Habertürk TV kijken. „Door te vragen: Hoe kan ik jullie helpen hier gelukkig te worden?”

Jutta Chorus (@juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.
    • Jutta Chorus