Zus kijkt Soof

Deze maand verscheen de eerste ZUS, de ‘glopinie by HP De Tijd’. ‘Glopinie’ is een samentrekking van glossy en opinieblad.

Wie zichzelf introduceert als ‘zusje van’ wil meeliften op het succes van de ander maar mét de ruimte om te struikelen, je bent immers maar het kleine zusje. Deze maand verscheen de eerste ZUS, de ‘glopinie by HP De Tijd’. ‘Glopinie’ is een samentrekking van glossy en opinieblad. ZUS wordt deels gemaakt door de redactie van HP De Tijd en wil zes keer per jaar 40.000 exemplaren drukken. ZUS mixt inhoud met humor en bericht over ‘politiek, samenleving, kunst, cultuur en wetenschap’, belooft hoofdredacteur Marianne Verhoeven. Maar in een kwart van deze eerste editie laat ZUS vooral zien fan te zijn van romkom Soof 2. Op de cover staat hoofdrolspeelster Lies Visschedijk, er is een driegesprek met mede-acteurs Achmed Akkabi, Daan Schuurmans en Fedja van Huêt. En er is een column van scenarioschrijver Hans de Wolf. Soof wordt op meerdere pagina’s dé film van het moment genoemd.

Kunstredacteur Fieke Tissink laat met haar analyse van drie schilderijen uit de portrettengalerij van Buckingham Palace een serieuzer gezicht van ZUS zien. Ook interviewkandidaten als politica Melanie Schultz van Haegen en hoogleraar rechtssociologie Maartje van der Woude zouden ZUS enig gewicht kunnen geven, maar de gesprekken blijven nogal oppervlakkig, zelfs voor een glossy.