Longreads

Wie was Prince Rogers Nelson volgens zijn beste vrienden?

De wereld kende hem als Prince, The Artist, TAFKAP. In een bijzonder artikel van GQ delen zijn beste vrienden hun anekdotes met het grote publiek, en ontmoeten we de man achter zijn muzikale imago.

Foto: Richard Avedon/GQ.

GQ Magazine publiceerde donderdag een longread waarin de beste vrienden van wijlen Prince hun anekdotes delen met het grote publiek. Hoewel veel mensen weten wie Prince was, had slechts een klein groepje het voorrecht hem te mogen kennen. Enkele beroemdheden als Chaka Kahn en Gwen Stefani komen aan het woord, maar de voornaamste verhalen zijn van ‘de gewone mensen’ met wie Prince leefde en werkte.

Ga je vissen?

De verhalen leggen geen sappigheden bloot over Prince als muzikale beroemdheid. Zijn eerdere uitspraken krijgen diepgang door persoonlijke verhalen van zijn vrienden. Het stuk behandelt zowel oppervlakkige als persoonlijkere verhalen over Prince. Zo begint het met hoe ijdel hij was. Jill Willis, zijn publicist van 1989-1990 en co-manager van 1990-1998:

“Hij was altijd gekleed in, wat je zou beschrijven als ‘kostuumkleding’: een couturier pak, bijpassende handgemaakte schoenen van een schoenmaker uit Parijs, zijn haar perfect gedaan en vol in de make-up. Na een lange vlucht van Los Angeles naar Minneapolis had ik bloeddoorlopen ogen en moest ik echt even naar huis voor een lange douche. Ik trok een trui en een spijkerbroek aan en zette een baseball pet op, voordat ik naar zijn studio reed. Toen ik de trap opliep kwam ik Prince tegen die net onderweg naar beneden was. Toen hij me zag zei hij: “Zo, ga je vissen?”

Lees ook Prince’s muziek: tussen disco, hiphop en new wave, maar altijd jazzy.

Competitief

Volgens zijn dierbaren heeft hij zijn muzikale succes grotendeels te danken aan zijn vastberadenheid om dingen op zijn eigen manier te doen en daar al zijn tijd in te steken. Zijn koppigheid en toewijding uitte zich nog wel eens in competitieve streken. Prince, over de reden waarom hij weigerde samen te werken met Michael Jackson voor het nummer Bad:

“De eerste zin van dat lied is ‘Your butt is mine.’ Ik bedoel, wie zingt dat tegen wie? Want jij zingt dat zeker niet naar mij . En ik zing het al helemaal niet naar jou. Dus, we hebben een probleem.”

De anekdotes geven de popster Prince een menselijke kant. Zijn vrienden claimen dat Prince niet alleen een personage speelde, maar ook een persoonlijkheid was.

Lees hier de beste verhalen van Prince volgens zijn vrienden (15.043 woorden, 60 minuten)