voetbal

Blangé als innovatiemanager naar Zeist

Peter Blangé wordt prestatie- en innovatiemanager bij de KNVB. In de nieuwe functie gaat de oud-volleyballer, zo meldde de voetbalbond zondag, coaches en clubs voorzien van innovatieve en wetenschappelijke inzichten.

Blangé (52) gaat samenwerken met de experts die betrokken zijn bij alle nationale teams. Hij komt te werken op de afdeling voetbaltechnische zaken, die onder leiding staat van technisch directeur Hans van Breukelen. „In topsport gaat het om details en continu verbeteren. In de functie die Peter gaat vervullen staat dat centraal”, aldus Van Breukelen, die eerder onder meer oud-schaatscoach Gerard Kemkers benaderde. „Peter wordt de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap. Zijn opdracht is om op een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de voetbalprestaties.” Van Breukelen denkt daarbij in de richting van bewegingswetenschappen, data-analyses en voedingsleer.

De KNVB meldt nadrukkelijk dat Blangé niet de functie van teammanager van Oranje krijgt, een rol die nu nog door Hans Jorritsma wordt vervuld. Blangé maakte deel uit van de nationale volleybalploeg die olympisch goud won op de Spelen van Atlanta in 1996. De spelverdeler was daarna onder meer bondscoach en maakte bij Ortec Sports onder meer prestatie-analyses voor clubs uit het betaald voetbal. „Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het hoogste niveau beslissen. Onderzoek en innovatie kunnen een bijdrage leveren om dat verschil te maken”, aldus Blangé, die 1 februari bij de KNVB begint. (ANP)

    • Ward op den Brouw