Vier verdachten aangehouden voor pgb-fraude

De verdachten zouden minder zorg hebben gegeven dan ze zelf verantwoordden.

Foto: Koen Suyk / ANP

In een onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budget (pgb) zijn vier verdachten aangehouden. Dat maakte de Rijksoverheid maandag bekend. In dezelfde zaak worden in totaal zes mensen verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

De verdachten komen uit het oosten van het land en werken als leidinggevenden bij een stichting in Overijssel die jongeren met een geestelijke beperking huisvest en zorg levert. De stichting ontvangt regelmatig geld uit pgb-budget, maar wordt ervan verdacht minder zorg te hebben verleend dan ze zelf verantwoordde. Ook zou zorg zijn gefactureerd die helemaal niet is verleend, bijvoorbeeld omdat de betrokken cliënten op de tijd van de gedeclareerde behandeling in het buitenland zaten.

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte een onderzoek naar de stichting na aangifte door een zorgverzekeraar. Het onderzoek richt zich op de periode augustus 2010 tot heden.

Patiënten die zelf zorg inkopen, bijvoorbeeld omdat ze gehandicapt zijn, ontvangen van de overheid een pgb. Tot 1 januari 2015 werd dat geld bijgeschreven op de rekening van de pgb-houder zelf. Sindsdien is de regeling veranderd en gaat het geld rechtstreeks naar de betrokken zorgverlener. Onlangs berekende de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die over de uitbetaling van pgb’s gaat, dat van de 140 duizend declaraties die maandelijks binnenkomen, de helft niet aan de regels voldoet. Daarbij gaat het in de meeste gevallen niet om fraude, maar om administratieve fouten.