Vertraagde verkoop Lumileds kost Philips 1,3 miljard dollar

Technologie Bijna twee jaar later dan gepland verkoopt Philips de divisie die ledlampen maakt. De opbrengst valt een stuk lager uit.

Het kantoor van Lumileds in Maleisië.
Het kantoor van Lumileds in Maleisië. Foto Philips

Twintig maanden nadat Philips de verkoop van zijn Lumileds-divisie aankondigde maar later werd teruggefloten door de Amerikaanse overheid, sluit het eindelijk een definitieve deal. De opbrengst valt met 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro) wel een stuk lager uit.

Maandagochtend maakte Philips bekend dat de Amerikaanse investeringsmaaschappij Apollo Global Management de onderdelen koopt die ledchips produceren en lampen voor auto's. Lumileds is het laatste restje van Philips’ ‘lichtverleden’.

Topman Frans van Houten splitste de lichttak eerder dit jaar af om Philips-activiteiten te concentreren rondom de medische tak. Die is winstgevender en heeft betere groeimogelijkheden dan verlichting. Daarnaast is het makkelijker een gespecialiseerd bedrijf te managen dan een groot conglomeraat.

Lumileds wordt inclusief schulden op 2 miljard dollar gewaardeerd en Apollo betaalt 1,5 miljard in contanten. De deal met de eerste koper, de Chinese investeerder Go Scale Capital, ging nog uit van een waarde van 3,3 miljard dollar en 2,8 miljard in cash.

De Chinezen waren bereid een fikse premie te betalen voor Lumileds, maar CFIUS, het comité dat buitenlandse investeringen in de VS controleert, verbood de Chinese deal. Hierdoor moest Philips zijn huiswerk volledig opnieuw doen, maar nu met minder kopers en in een minder gunstig klimaat voor de led-branche.

De prijzen van premium leds (Philips’ specialiteit) dalen snel nu Aziatische fabrikanten ook goede lampen produceren.

Het hoofdkantoor van Lumileds staat in Nederland, maar de belangrijkste activiteiten spelen zich af in San José in Californië, Singapore en Maleisië. Ook de divisie die autolampen maakt, in het Duitse Aken, wordt verkocht. Het gaat om 9.000 medewerkers in totaal die samen een jaaromzet van 2 miljard dollar halen.

Philips-topman van Houten zei maandagochtend in een toelichting dat het bedrag dat Apollo wil betalen „een reële prijs is in de context van de markt. We hadden nu eenmaal beperkte mogelijkheid om kopers te zoeken.” Dat gaf Philips minder onderhandelingsruimte.

Belang afbouwen

Philips houdt 19,9 procent in Lumileds, een gebruikelijke constructie om bedrijven los te weken bij het moederconcern. Dat belang wordt in drie tot vijf jaar afgebouwd naar nul.

Bij voormalig dochter NXP hield Philips ook een belang van twintig procent en bouwde dat volledig af. Dat leek verstandig, totdat NXP aan zijn wederopstanding begon en de aandelen in korte tijd in waarde vertienvoudigden. Achteraf gezien trok Philips zich dus te vroeg terug uit NXP. Heeft het bedrijf daarvan geleerd en houdt het nog langer de mogelijkheid open om aandelen in afgestoten divisies vast te houden? Plannen heeft Van Houten niet: „Uiteindelijk is Philips geen belegger in andere bedrijven.’’

Philips wil het geld gaan gebruiken om obligaties terug te kopen en overnames te doen, hoewel er nog geen concrete plannen voor zijn.