Twee sterren voor nieuw restaurant Tribeca

Naast de twee sterren voor Tribeca in Heeze kregen vijf restaurants één nieuwe Michelinster toegekend.

Tonny Berentsen (R) van De Kromme Dissel arriveert bij het DeLaMar Theater voor de presentatie van de Michelin Gids.
Tonny Berentsen (R) van De Kromme Dissel arriveert bij het DeLaMar Theater voor de presentatie van de Michelin Gids. Foto Koen van Weel/ANP

Nederland heeft er een nieuw tweesterrenrestaurant bij: Tribeca in Heeze, dat wordt bestierd door chef-kok Jan Sobecki. Vijf restaurants kregen dit jaar één Michelinster toegekend. In totaal zijn er dit jaar aan 106 restaurants 129 sterren uitgereikt, één locatie en twee sterren minder dan vorig jaar. Dat werd bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwe Michelingids in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

Bij Tribeca bleek de combinatie van chef Sobecki van het voormalige tweesterrenrestaurant Chapeau! en de locatie van voormalig tweesterrenrestaurant Boreas opnieuw goed genoeg voor twee sterren. De organisatie schrijft over Sobecki dat hij een chef is “wiens stijl je meteen herkent. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving.”

Lees de recensie van Tribeca: Toveren met smaken

Alle sterrenrestaurants in Nederland op een kaart:

De Librije en De Leest blijven aan de top

De absolute top van de Nederlandse gastronomie blijft toebehoren tot Jonnie Boer en Jacob Jan Boerma. Hun restaurants De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen) blijven de enige twee driesterrenrestaurants van Nederland. Daarnaast hebben in totaal negentien restaurants twee sterren gekregen. De vijf restaurants die dit jaar een nieuwe ster kregen zijn de Amsterdamse restaurants Bolenius, MOS en RIJKS@, Cucina del Mondo uit Heerlen en Noble uit Den Bosch. Met name de ster voor Bolenius van chef-kok Luc Kusters, dat in 2015 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland, is terecht, aldus culinair recensent Joël Broekaert:

“Eindelijk. Die verdienen het zo. Kusters bereidt zijn groentes gewoon ontzettend goed, met de individuele aandacht die doorgaans alleen aan vis of vlees wordt gegeven. Hij zet de groentes slim in, waardoor ze gerechten naar een hoger plan tillen, zonder de centrale ingrediënten te overstemmen. “

Lees de volledige recensie van Bolenius: Groente als kunstwerk

Amstelhotel is ster kwijt

Vijf restaurants verloren hun sterren omdat ze de deuren sloten, waaronder tweesterrenrestaurants Chapeau! in Bloemendaal en Boreas in Heeze. Twee locaties raakten hun ster kwijt: La Rive (in het Amstelhotel) in Amsterdam, en Seinpost in Scheveningen. Toen onze recensent Joel Broekaert bij dat laatste restaurant begin dit jaar at, sprak hij van een lafjes uitgevoerde make-over.

Naast de sterren reikte Michelin ook de Bib Gourmands uit, de erkenning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteitverhouding. 134 restaurants met een keuzemenu onder de 37 euro kregen zo’n predikaat; één meer dan vorig jaar.