EL: Ajax loot Legia Warschau, AZ tegen Lyon

Eerder vandaag werd al voor de achtste finales van de Champions League geloot. Daarin speelt Real tegen Napoli en Bayern tegen Arsenal.

Ajax viert een doelpunt in de groepswedstrijd tegen Standard Luik.
Ajax viert een doelpunt in de groepswedstrijd tegen Standard Luik. Foto Nicolas Lambert / AFP

Ajax speelt bij de laatste 32 in de Europa League tegen Legia Warschau. In Nyon werd maandag geloot voor de zestiende finales. De Poolse ploeg werd derde in zijn Champions League-poule met Real Madrid en Borussia Dortmund, waardoor het zich voor deze fase van de Europa League plaatste. Ajax en Legia werden twee seizoenen geleden ook aan elkaar gekoppeld in de zestiende finales van de Europa League. Toen won Ajax makkelijk: thuis met 1-0, uit met 0-3.

Ook AZ lootte een club die derde werd in zijn Champions League-poule: Olympique Lyon. Ajax had als groepswinnaar een beschermde status en kon niet tegen andere groepswinnaars loten. AZ werd tweede in zijn poule. De Nederlandse ploegen konden in deze fase nog niet tegen elkaar loten. Vorig seizoen werden Ajax en AZ allebei al in de groepsfase van de Europa League uitgeschakeld.

Ajax en AZ hebben nog een zware taak, zo werd afgelopen vrijdag bekend. Als niet allebei de ploegen de finale halen, raakt Nederland vanaf het seizoen 2018/2019 zijn directe plaats in de Champions League voor de winnaar van de eredivisie kwijt, door een nieuwe opzet van de UEFA.

Zeker is dat Europa League voor het eerst in vier seizoenen een nieuwe winnaar krijgt. De afgelopen drie keer won Sevilla, maar die ploeg plaatste zich voor de volgende ronde van de Champions League. De finale wordt gespeeld in Stockholm.

De opvallendste overige wedstrijden:

 • Anderlecht (Bel) – Zenit St. Petersburg (Rus)
 • Manchester United (Eng) – St-Etienne (Fra)
 • Villarreal (Spa) – AS Roma (Ita)
 • Celta de Vigo (Spa) - Shaktar Donetsk (Oek)

Champions League

Er werd eerder op de dag ook geloot voor de achtste finales van de Champions League. Titelverdediger Real Madrid moet in de jacht op een twaalfde titel zien af te rekenen met het Italiaanse Napoli. De andere finalist van vorig seizoen, stadsgenoot Atletico Madrid, werd aan het Duitse Bayer Leverkussen gekoppeld.

Op papier een van de mooiere wedstrijden in de achtste finales is Bayern München tegen Arsenal. Bayern werd tweede in de poule waarin PSV werd uitgeschakeld, achter Atletico. Afgelopen seizoen speelden de twee teams tegen elkaar in de groepsfase van de Champions League. Beide clubs wonnen toen hun thuisduel: Arsenal met 2-0, Bayern met 5-1.

De finale van de Champions League wordt dit jaar in het Millennium Stadium in Cardiff gespeeld.

Alle wedstrijden op een rij:

 • Manchester City (Eng) - AS Monaco (Fra)
 • Real Madrid (Spa) - Napoli (Ita)
 • Benfica (Por) - Borussia Dortmund (Dui)
 • Bayern München (Dui) - Arsenal (Eng)
 • FC Porto (Por) - Juventus (Ita)
 • Bayer Leverkussen (Dui) - Atletico Madrid (Spa)
 • Paris Saint Germain (Fra) - FC Barcelona (Spa)
 • Sevilla FC (Spa) - Leicester City (Eng)
  • Joram Bolle