Shell bouwt tweede windpark bij Borssele

Duurzame energie De prijsrevolutie in de windenergie gaat door: het tweede project voor de Zeeuwse kust is een stuk goedkoper dan het eerste.

Windenergie, het kan nóg goedkoper. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) maakte maandag bekend dat een hoofdzakelijk Nederlands consortium, van energiebedrijf Shell, offshore bouwer Van Oord en energieleverancier Eneco, het tweede nieuwe windpark op zee bij Borssele mag gaan bouwen en exploiteren. Het consortium won de aanbesteding met een geboden prijs van 5,45 cent per kilowattuur (kWh).

Dat is voor Nederland een record, of zoals de zichtbaar tevreden Kamp het noemde: „een nieuwe prijsdoorbraak”. Deze zomer nog was 7,27 cent per kWh een laagterecord. Voor deze kostprijs kreeg het Deense energiebedrijf Dong de opdracht voor het eerste windpark bij Borssele.

Dat de kosten na een half jaar al zoveel lager zijn, tekent de snelle prijsontwikkelingen in de windenergiesector. Maandag werden deze door milieuorganisatie Greenpeace als „spectaculair” betiteld.

Lage rente

Waarom kunnen windparken steeds goedkoper worden aangelegd? Kamp noemde onder meer de huidige lage rente, die de financiering van megaprojecten goedkoper maakt, evenals de grote concurrentie tussen windturbinefabrikanten en de innovatie in de sector.

Binnen het consortium neemt Shell de coördinatie van het project op zich. Van Oord installeert de turbines, die worden besteld bij de Deense fabrikant Vestas. Eneco neemt de groene energie af. Diamond Generating Europe, een energie-investeerder en dochter van het Japanse Mitsubishi-concern, zit in het consortium als financier. De partijen delen de risico’s en de opbrengsten, maar ze maken hierover geen details bekend.

Het tweede nieuwe windpark voor de Zeeuwse kust is niet het goedkoopste ter wereld. Een maand geleden maakte het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, bekend dat het de aanbesteding had gewonnen van Kriegers Flak, een windpark voor de Deense kust. Vattenfall rekent 4,99 cent per kWh.

Volgens Kamp kan dit Deense project nog goedkoper worden aangelegd omdat het dichter bij de kust ligt en omdat de zeebodem er zo’n 20 meter minder diep is dan bij Borssele. Ook loopt de Deense subsidie langer door dan de Nederlandse, waardoor bedrijven lager kunnen bieden.

Vijf grote windmolenparken

Vattenfall deed ook een bod in de aanbesteding voor het tweede windpark bij Borssele, maar legde het nu dus af tegen Shell. Een woordvoerder van Shell laat weten dat het bedrijf „een belangrijke toekomst” ziet voor wind op zee als energiebron voor Nederland. Shell zal „met interesse” kijken naar verdere mogelijkheden.

De twee windparken bij Borssele vormen de eerste van in totaal vijf grote windmolenparken voor de Nederlandse kust die in 2023 in bedrijf moeten zijn. De andere drie parken komen voor de Zuid-Hollandse en de Noord-Hollandse kust. Ze moeten elk tussen de 825.000 en een miljoen huishoudens van stroom voorzien.