Ronald Giphart stapt over naar De Bezige Bij

Zijn volgende roman zal daar naar verwachting half 2018 verschijnen, zo laat de schrijver weten.

Gipharts keuze viel op De Bezige Bij, waar hij een „opgeleefd elan” voelde en een „oprecht gevoel van trots” voor de geschiedenis en reputatie van de uitgeverij. Foto Ilvy Njiokiktjien / ANP

Schrijver Ronald Giphart stapt over naar uitgeverij De Bezige Bij. Zijn volgende roman zal daar naar verwachting half 2018 verschijnen, zo laat de schrijver weten. Hij verlaat zijn uitgeverij Podium, en de uitgever Joost Nijsen, met wie hij al sinds zijn debuut, 25 jaar geleden, samenwerkte.

De reden van de transfer is „geen conflict of onmin”, benadrukt Giphart, maar zijn „behoefte aan nieuwe energie”. De relatie tussen uitgever Nijsen en schrijver Giphart was in zijn ogen al een tijdje verworden tot een een sleets geworden huwelijk: „Je groeit uit elkaar, je neemt elkaar voor lief.” Daarom ging hij na het verschijnen van zijn nieuwste roman Lieve, dit najaar, met medeweten van Nijsen op zoek naar „een nieuwe verliefdheid op zakelijk gebied”.

Lees ook de NRC-boekrecensie van ‘Lieve’: Weinigen schrijven zó over liefde als Ronald Giphart

Bestsellers

Nijsen gaf in 1992 Gipharts eerste boeken uit bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en nam de schrijver eind jaren 90 naar zijn nieuw opgerichte uitgeverij Podium. De boeken van Giphart waren in die jaren steevast bestsellers, tegenwoordig is dat minder. „Nu is de markt moeilijker geworden en veel auteurs van Ronalds generatie, die bestselling waren, zoeken naar verklaringen en alternatieven”, zegt Nijsen. „Als het om seks gaat koop je met elkaar een stoute vibrator, als het om literatuur gaat is dat moeilijker.”

Ze delen een „fantastisch verleden” en daarom betreurt hij Gipharts vertrek, maar „verontwaardigd of verongelijkt doen verbied ik mij ten stelligste”. Nijsen heeft ook begrip: zijn eigen uitgeverij bood de afgelopen jaren ook ruimte aan overstappende auteurs als Renate Dorrestein, Arjen Lubach en Janneke Vreugdenhil.

Wolkers, Hermans en Mulisch

Gipharts keuze viel op De Bezige Bij, waar hij een „opgeleefd elan” voelde en een „oprecht gevoel van trots” voor de geschiedenis en reputatie van de uitgeverij: „In de tijd dat ik scholier was zaten daar alle groten: Wolkers, Hermans, Mulisch.”

Het laatste jaar werd de uitgeverij juist geplaagd door interne onrust en vertrekkende auteurs. Een van de oorzaken was de uitgave van een omstreden pamflet van publicist Dyab Abou Jahjah. Ook stapten Charlotte Mutsaers, Marjolijn van Heemstra en Yves Petry over naar de nieuwe uitgeverij Das Mag. Volgens Giphart heeft die onrust „intern tot veel goede discussies geleid”, waar de Bij „sterker uitgekomen” is. De boeken van Giphart die door Podium zijn uitgegeven, blijven bij Podium, zo laat de uitgeverij weten.

Lees ook de recensie van het pamflet van Dyab Abou Jahjah: Abou Jahjahs strijd tegen de elites
    • Thomas de Veen