Nieuw-Zeeland verwijdert ‘n-woord’ uit plaatsnamen

Tot voor kort kende Nieuw-Zeeland de plaatsnamen Nigger Stream, Niggerhead en Nigger Hil.

Je verwacht het anno 2016 niet meer: plaatsnamen waarin het “n-woord” staat. Toch kende Nieuw-Zeeland drie van zulke plekken: Nigger Stream, Niggerhead en Nigger Hill – alle gelegen in de regio North Canterbury. Tot voor kort dan, want het ministerie van Landinformatie wijzigde de namen afgelopen donderdag naar respectievelijk Pūkio Stream, Tawhai Hill en Kānuka Hills. De nieuwe namen zijn verwijzingen naar lokaal voorkomende boom- en grassoorten.

Reden voor de verandering was dat de namen „niet meer van deze tijd zijn”, aldus minister van Landinformatie Louise Upston. „Deze namen komen uit een tijd waarin houdingen tegenover dit woord behoorlijk anders waren dan nu.” Hoe de plaatsnamen ontstonden, werd niet bekendgemaakt. Het woord „niggerhead” werd vroeger gebruikt om onder meer heuvels, rotsen en eilandjes aan te duiden.

Een van de recent omgedoopte plaatsen in Nieuw-Zeeland:

Vorig jaar ontstond er ophef in het Canadese Quebec, omdat de provincie maar liefst elf plaatsnamen (zes in het Engels, vijf in het Frans) bleek te herbergen waarin het n-woord prijkte. De plekken verwezen onder andere naar een rivier waarin twee zwarte mensen ooit verdronken en een plaats waar zwarte slaven begraven werden. Na een petitie die meer dan 2.000 keer werd getekend, werden alle plekken hernoemd.

Na het omdopen zijn wereldwijd nog een paar locaties over waarbij het n-woord in de plaatsaanduiding staat. Die liggen allemaal in Australië: dat kent vier heuvels en een atol met de term in de naam.

Een van de Australische locaties met het n-woord in de naam: