Recensie

Raaskallende Doherty lijkt nog altijd beneveld

De geest van Amy Winehouse dwaalt rond op het nieuwe soloalbum van Peter Doherty. Op dit Hamburg Demonstrations zingt hij een zwaarmoedig eerbetoon ‘Flags Of The Old Regime’, over Winehouse, en gebruikte hij haar tekst voor ‘Birdcage’- beide over de verstikkende gevolgen van roem (‘The sickness of celebrity’), en de neiging tot exces (‘Up for three nights’).

Ondanks berichten van het tegendeel, klinkt Doherty, voorman van The Libertines, alsof hij ronddwaalt in een waas van drank en drugs. Zijn zang kan op raaskallende manier overtuigend zijn, maar zwalkt hier langs de noten. Doherty’s talent voor melancholische deuntjes wordt bovendien overstemd door zijn neiging tot hoempa en al te nonchalante uitvoeringen. Deze onevenwichtige collectie liedjes heeft één lichtpunt, in het gedreven ‘Hell To Pay At The Gates Of Heaven’, als hij de ‘J-75’ - een gitaar-type - bezingt: ‘Come on boys you gotta choose your weapon/ J-45 or AK-47’.