‘Poetin weigert hond als cadeau van Japanse regering’

De Japanse regering zou Poetin een hond van het ras Akita cadeau willen geven. Hij kreeg in 2012 ook al een hond van hetzelfde ras.

De Russische president kreeg in 2012 al een hond van de Japanse regering.
De Russische president kreeg in 2012 al een hond van de Japanse regering. Foto: Kyodo / Reuters

De Russische president Vladimir Poetin zou een cadeautje van de Japanse regering, een hond van het ras Akita, hebben geweigerd. Dat schrijft de Japanse minister Koichi Hagiuda in een blog. Volgens Hagiuda gaf Poetin verder geen toelichting. De Japanse premier Shinzo Abe wilde de hond tijdens een bijeenkomst in Japan deze week cadeau geven.

In 2012 kreeg Poetin van de Japanse regering al een vrouwtjeshond genaamd Yume van hetzelfde ras. De nieuwe mannetjeshond zou volgens Hagiuda als gezelschap moeten dienen voor Yume. Hagiuda schrijft: “Helaas hebben we een reactie gekregen en kunnen we geen bruidegom geven.”

Honden

De Russische president staat bekend als hondenliefhebber. De Bulgaarse premier gaf hem in 2010 een Bulgaarse herder genaamd Buffy. Ook van zijn minister van Defensie Sergey Shoigu kreeg hij een labrador met de naam Konni. Deze hond overleed in 2010.

Volgens de BBC nam Poetin Konni in 2007 zelfs mee naar een overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel die bang is voor honden. Hoewel destijds werd gesuggereerd dat Poetin dit uit tactische overwegingen deed om Merkel te intimideren, zei hij later in een interview niets af te weten van haar angst voor honden. Hij zei zijn excuses te hebben aangeboden.

Het uitwisselen van dieren als diplomatieke geste gebeurt wel vaker. Zo kreeg Nederland dit jaar twee reuzenpanda’s te leen van China. Met dit cadeau liet China zien dat Nederland als een zeer gewaardeerde partner wordt gezien.