PSV breekt belofte over salarisplafond voor spelers

Excessieve beloningen PSV betaalt topspelers meer dan een miljoen euro per jaar, in strijd met eerdere beloften. „Voetbalcompetitie gaat over ritselen met geld.”

Adam Maher (tweede van links), Luuk de Jong (midden) en Luciano Narsingh (uiterst rechts) zijn drie van de acht spelers die via allerlei beloningen boven het salarisplafond van 1 miljoen euro uitkomen.
Adam Maher (tweede van links), Luuk de Jong (midden) en Luciano Narsingh (uiterst rechts) zijn drie van de acht spelers die via allerlei beloningen boven het salarisplafond van 1 miljoen euro uitkomen. Foto Koen van Weel/ ANP

PSV betaalt spelers meer dan 1 miljoen euro, anders dan het sinds 2011 verkondigt. In dat jaar beloofde de club publiekelijk een salarisplafond van een miljoen in te voeren, nadat de gemeente Eindhoven de club van de financiële afgrond redde.

Het breken van de belofte blijkt uit documenten van Football Leaks waarover NRC beschikt.

De gemeente Eindhoven kocht in 2011 de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV voor ruim 48 miljoen euro. Met dat geld was de club in staat haar schulden te herfinancieren. PSV betaalt sindsdien jaarlijks 2,4 miljoen euro voor het gebruik van de grond.

In ruil voor de redding zegde PSV toe een „salary cap” in te voeren. Alleen voor „exceptionele uitzonderingen” zou daarvan worden afgeweken, stelde toenmalig algemeen directeur Tiny Sanders. Sanders: „Dan gaat het echt om voetballers die het hele elftal naar een hoger niveau tillen.”

Lees ook het achtergrondverhaal over de salarissen bij PSV: Het beloofde salarisplafond van PSV blijkt boterzacht

Salarisplafond omzeilen

Uit onderzoek blijkt nu dat PSV spelers meer betaalt maar het alleen anders noemt; ‘tekengeld’, ‘eenmalige bonus’, ‘kampioensbonus’. Dit doet de club om het salarisplafond te omzeilen en het imago van een sober betalende club overeind te houden.

Het gaat om zeker acht spelers: Adam Maher, Luciano Narsingh, Stijn Schaars, Luuk de Jong, Maxime Lestienne, Gastón Pereiro, Héctor Moreno en Andrés Guardado. Volgens goed ingevoerde bronnen behoren ook andere grootverdieners, zoals de vertrokken internationals Kevin Strootman (2013) en Georginio Wijnaldum (2015), tot de uitverkorenen.

PSV beloofde na de redding bovendien om voetbalmakelaars geen excessieve beloningen meer te betalen voor het aanbrengen van spelers. Ook die belofte maakt de club niet waar. Zo betaalt PSV makelaar Mino Raiola bijna 1,4 miljoen euro voor het bijstaan van de Mexicaan Moreno in 2015. In het geval van Pereiro is de vergoeding van diens zaakwaarnemer Peter Gerards zelfs 2 miljoen.

Transparante club

Algemeen directeur Toon Gerbrands zegt in een reactie dat PSV „een transparante club” is. „De analyse van NRC is een onvolledige interpretatie van enkele feiten. Maar wij willen en kunnen niet ingaan op details vanwege de in contracten vastgelegde geheimhouding.” Wethouder Staf Depla (PvdA) zegt alleen te kijken naar de financiële afspraken die de gemeente met PSV heeft gemaakt. „Die komt PSV keurig na.” Over het salarisplafond zegt hij: „Ik blijf graag buiten een discussie daarover.”

Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden, verdiept zich al langere tijd in de banden tussen gemeenten en profclubs. Hij kreeg inzage in de bevindingen van NRC. Allers: „Dit verhaal laat weer zien hoe sterk voetbalbedrijven – commerciële instellingen – gemeenten in hun greep hebben. De enige oplossing is dat alle gemeenten met een profclub een subsidiestop afspreken. Dan gaat het er in de competitie weer om hoe goed je kunt voetballen, niet hoe goed je bent in het ritselen van geld.”