President Trump, met dank aan de Russen

Rusland-VS

Rusland deed er alles aan om Donald Trump verkozen te krijgen. Zo blijkt uit een briefing van de CIA die Amerikaanse kranten citeren.

Dat Rusland zich mengde in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vermoedde de Amerikaanse regering al maanden. Maar de manier waarop dat zou zijn gebeurd, wordt pas nu, ruim een maand na de verkiezingen, duidelijk.

Volgens publicaties in The New York Times en The Washington Post was Rusland er niet zozeer op uit het democratische proces ongeloofwaardiger te maken, zoals tot nu toe werd aangenomen. Rusland deed er alles aan om Donald Trump verkozen te krijgen. De Amerikaanse kranten citeren uit een alarmerende briefing van de CIA aan leden van het Congres, afgelopen week. Het is volgens de CIA in die briefing „duidelijk dat Rusland als doel had Donald Trump verkozen te krijgen”.

President Obama heeft naar aanleiding van deze nieuwe informatie een onderzoek laten instellen naar het verloop van de verkiezingen. De onthullingen zitten vol nieuwe informatie over de manier waarop deze manipulatie in zijn werk zou zijn gegaan.

Twee groepen hackers, gelieerd aan de Russische regering, hebben volgens de CIA de computersystemen van de Democraten gekraakt, en e-mails gedeeld met WikiLeaks. Via WikiLeaks werden de weken voor de verkiezingen duizenden e-mails openbaar gemaakt die afkomstig waren van of geadresseerd waren aan de Democratische campagneleider John Podesta. Die mails leidden in de cruciale laatste campagneweken de aandacht af.

Republikeinse computers

Maar, zo bleek dit weekend, hackers wisten ook toegang tot Republikeinse computersystemen te krijgen. Die documenten zijn alleen nooit gedeeld met WikiLeaks. Opmerkelijk is dat de informatie allang bekend was bij de inlichtingendiensten, maar dat ze er nooit mee naar buiten zijn gekomen. Vlak voor de verkiezingen van 8 november publiceerde de FBI wél een brief waarin een mogelijk nieuw onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton werd aangekondigd. Dat bleek later loos alarm, maar het leed was al geschied: de e-mails van Clinton domineerden de laatste campagneweek, en ze verloor de verkiezingen.

FBI-directeur James Comey bracht die informatie naar buiten om niet het verwijt te krijgen dat hij iets achterhield. Onduidelijk is waarom dat niet opging voor zijn kennis van mogelijke bemoeienis van Rusland met de verkiezingen.

Volgens de onthullingen was de regering van Obama volledig machteloos. De president aarzelde om Rusland in het openbaar te berispen, omdat hij bang was dat het zou lijken op inmenging in de verkiezingen.

De regering nodigde in september Congresleden van beide partijen uit voor een briefing, en riep op tot een gezamenlijke veroordeling van Rusland. De Democraten waren vóór, maar de Republikeinen hielden dat tegen. Mitch McConnell, de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, zei dat hij twijfels had bij de betrouwbaarheid van het onderzoek. Hij waarschuwde het Witte Huis zich niet openlijk met de kwestie te bemoeien – wat ook gebeurde.

De wens van de Russische president Poetin om Donald Trump in het Witte Huis te hebben, heeft volgens analisten in Washington zowel persoonlijke als tactische redenen. Poetin heeft een sterke afkeer van Hillary Clinton, die hem eens met Hitler vergeleek. Daarbij ziet hij in Trump een leider die meer geneigd is naar Russische argumenten te luisteren.

Trump heeft Poetin vaak geprezen als „een echte leider”. Trump is kritisch over de NAVO, was voorstander van de Brexit, en kan zo verdeeldheid zaaien in het Westen. Trump zei eens over Poetin: „Hij heeft sterke controle over zijn land. Het systeem is anders, en ik houd er niet van, maar hij is een echte leider, veel meer dan onze president dat is.”

Pro-Russisch

Tijdens de campagne zei Trump dat als de Democraten door Rusland waren gehackt, dat de schuld van de partij zelf is, omdat die geen respect afdwingt bij Rusland. Hij riep Rusland hierna openlijk op door te gaan met hacken. „Rusland, als jullie luisteren: ik hoop dat jullie de 30.000 e-mails [van Clinton] vinden die nog ontbreken. Jullie zullen rijkelijk beloond worden door onze pers.”

Het nieuwe kabinet van Trump belooft goed nieuws voor Poetin. Zo is de aanstaande Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn sterk pro-Russisch. Dit weekend werd bekend dat Rex Tillerson, bestuursvoorzitter van Exxon Mobil kans maakt om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Tillerson doet al decennia zaken met Rusland, en onderhoudt hartelijke banden met de Russische regering. Hij ontving in 2013 de Orde van de Vriendschap, een zeer hoge Russische onderscheiding. Overigens wil Trump de neoconservatief John Bolton, die juist heel kritisch op Rusland is, benoemen tot onderminister.

De Republikeinse Partij, ooit de partij van de haviken op buitenlands gebied, is drastisch van koers veranderd wat de kijk op Rusland betreft. Het zijn nu juist de Democraten die pleiten voor een harde toon tegen Poetin, en meer buitenlandse bemoeienis willen. Onder Republikeinen heerst steeds meer bewondering voor Poetin.

Toch kan de gedecimeerde groep neoconservatieven, onder wie de senatoren Lindsey Graham en John McCain, de benoeming van Tillerson nog saboteren bij een benoemingsprocedure, omdat ministers goedkeuring van de Senaat nodig hebben. McCain en Graham riepen zondag op tot een onderzoek door het Congres naar de verkiezingstoedracht.

Trump kwam na het nieuws met een opvallende schriftelijke verklaring. Hij viel de Amerikaanse inlichtingendiensten aan: „Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had.” Zondag noemde hij de bevindingen van de CIA „belachelijk”.

    • Guus Valk