Premier Gentiloni vormt nieuwe regering in Italië

Gentiloni heeft de regering snel gevormd. Hij is sinds zondag premier van Italië nadat Renzi vorige week was afgetreden.

Paolo Gentiloni verlaat zondag de Kamer van Afgevaardigden Foto: Angelo Carconi / AP

De premier van Italië, Paolo Gentiloni, heeft maandag een nieuwe regering gevormd. Dat heeft hij laten weten na een bezoek aan president Sergio Mattarella, volgens persbureau AP. De samenstelling is nauwelijks gewijzigd.

Bijna alle ministers keren terug op hun post. Zo zal Pier Carlo Padoan aanblijven als minister van Financiën. Dit is van belang omdat hij de afgelopen maanden nauw betrokken is geweest bij pogingen om de noodlijdende bank Monte dei Paschi di Siena (MPS), de twee na grootste bank van het land, overeind te houden. Gentiloni was in de vorige regering minister van Buitenlandse Zaken. Deze functie zal nu worden ingevuld door Angelino Alfano, die hiervoor minister van Binnenlandse Zaken was.

De regering zal maandagavond al beëdigd worden. Gentiloni volgde zondag Matteo Renzi op als premier. Renzi trad afgelopen week af nadat Italië op zondag 4 december tegen een hervorming van de grondwet had gestemd.

Gentiloni zei maandag volgens persbureau Reuters tegen verslaggevers:

“Ik heb mijn best gedaan om deze nieuwe regering zo snel mogelijk te vormen.”

Gentiloni staat bekend om zijn gematigde opstelling. Hij zou daarom volgens Mattarella de juiste persoon zijn om het kabinet te vormen en de breuk binnen de Democratische Partij te lijmen.

Lees ook ons portret over Paolo Gentiloni: Niet zo assertief als Renzi

Nieuwe verkiezingen

De formatie van een nieuw kabinet gaat in tegen de wens van een paar oppositiepartijen die zo snel mogelijk verkiezingen willen. Maar president Mattarella, evenals de meeste politieke partijen, wacht liever met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen tot er een nieuwe kieswet wordt aangenomen. Waarschijnlijk zouden er dan in de zomer van 2017 nieuwe verkiezingen komen.

Gentiloni is de vierde premier op rij die niet direct is gekozen door het Italiaanse volk. De technocraat Mario Monti, de centrumlinkse Enrico Letta en Matteo Renzi gingen hem al voor. Het is de 64ste regering van Italië in zeventig jaar.

Lees ook: Antipathie tegen premier Renzi gaf de doorslag
    • Belia Heilbron