Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds

De verkoop van 80,1 procent levert Philips naar verwachting 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten op.

Foto: Koen Suyk / ANP

Philips verkoopt een meerderheidsbelang van zijn LED-lampendivisie Lumileds aan een groep investeerders onder de naam Apollo Global Management. Dat heeft het bedrijf maandagochtend bekend gemaakt.

Lumileds ontstond in 1999 en maakt onderdelen voor ledverlichting en autolampen. Voor de verkoop wordt de divisie gewaardeerd op 2 miljard dollar. De verkoop van 80,1 procent levert Philips naar verwachting 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten op. De overige 19,9 procent blijft in ieder geval de komende drie jaar in handen van Philips.

Lees ook: ‘Philips is een data- en softwarebedrijf’

Chinese overname

De verkoop levert daarmee minder op dan Philips eerder verwachtte. Al in het voorjaar van 2015 leek Philips voor Lumileds een koper te hebben gevonden. Destijds maakte het bedrijf bekend dat het Chinees-Amerikaanse consortium GO Scale Capital 80 procent van Lumileds zou overnemen voor 2,7 miljard dollar.

In januari van dit jaar werd echter bekend dat die verkoop geblokkeerd werd door CFIUS, de instantie die de Amerikaanse nationale veiligheid controleert wanneer buitenlandse investeerders bedrijven willen overnemen. Kennis van Lumileds wordt ook gebruikt door het Amerikaanse leger. De Amerikaanse overheid wilde voorkomen dat die kennis in handen van Chinezen zou vallen.

Transformatie

De Raad van Bestuur van Philips toont zich in een verklaring tevreden met de verkoop. “Met deze transactie ronden we een belangrijke fase van de transformatie van ons portfolio af”, stelt Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten.

“In lijn met onze strategische focus op gezondheidstechnologie, opereerde Lumileds al sinds begin 2015 als zelfstandig bedrijf binnen Philips. Met de verkoop van een meerderheidsbelang aan Appollo, is Lumileds nu in een goede positie om verder te groeien.”

Philips wil zich volledig richtten op gezondheidstechnologie en is bezig zijn lichtdivisie los te knippen van zijn medische divisie. Eerder dit jaar bracht het bedrijf al zijn verlichtingsdivisie Lighting naar de beurs. Wel is Philips nog steeds meerderheidsaandeelhouder van Lighting.