Oxfam: Nederland op twee na grootste belastingparadijs

Nederland is volgens een analyse van Oxfam het meest aantrekkelijke belastingparadijs voor multinationals in Europa.

Beelden uit de Oxfam-campagne tegen belastingontwijking van dit jaar
Beelden uit de Oxfam-campagne tegen belastingontwijking van dit jaar

Nederland is het op twee na meest aantrekkelijke belastingparadijs ter wereld, schrijft ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib op maandag in een persverklaring. Volgens een onderzoek van de organisatie zouden alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden aan multinationals nog betere mogelijkheden tot belastingontwijking bieden. Hiermee is Nederland de koploper in Europa.

Ook Curaçao wordt genoemd in het rapport: het eiland staat op de achtste plek. Bij het onderzoek keek Oxfam naar landen met het schadelijkste belastingbeleid, waarbij nultarieven, weigering om mee te werken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking en oneerlijke belastingdeals onder de loep werden genomen.

Nederland zou onder andere belastingvoordelen bieden aan multinationals, die daar misbruik van maken. Ook zou de omvang van de geldstromen in Nederland bewijs zijn dat er veel wordt geschoven met winsten om belasting te ontlopen.

De organisatie zegt dat arme landen rond de honderd miljard dollar per jaar mislopen vanwege oneerlijke belastingpraktijken. Volgens onderzoek van de NRC berust echter op een gefundeerde schatting met enkele kanttekeningen.

Vijftien landen

Oxfam noemt in het rapport vijftien landen met kwalijk belastingbeleid. Binnen Europa staan ook Zwitserland, Ierland, Luxemburg en Cyprus op de lijst. Er zou sprake zijn van een “mondiale race” naar de laagste belastingtarieven voor internationale bedrijven, waarbij de gemiddelde vennootschapsbelasting in G20 landen sinds 2006 daalde van 40 procent naar 30 procent.

Lees ook: EU wil einde aan geschuif met winsten.

Belastingontwijking is een speerpunt van Oxfam Novib, dat armoede in de wereld bestrijdt. De organisatie pleit er in het onderzoeksrapport voor dat arme landen ook aanwezig zijn bij onderhandelingen over belastingregels van de G20. Ook zou er een internationale belastingautoriteit moeten komen. Bovendien moeten er betere zwarte lijsten van belastingparadijzen worden aangelegd en moeten multinationals hun financiële rapportages per land inzichtelijk maken.

Europese Unie

De Europese Unie besloot eerder dit jaar om vanaf 1 januari 2019 strengere regels tegen belastingontduiking in te voeren. Er is regelmatig onenigheid over belastingregels in Europa omdat landen vrezen dat de eigen soevereiniteit in het geding komt.

De Nederlandse minister van Financien Jeroen Dijsselbloem (PvdA) pleitte er in december voor om een belastingroute voor Amerikaanse multinationals in Nederland nog tot 2024 open te houden. Alle andere EU-landen willen daar in 2019 al van af.

    • Len Maessen