Recensie

Oosters dance-sprookje, bedacht op tropisch strand

Op het debuut van de Nederlandse dj en producer Makám (Guy Blanken), is Azië nooit ver weg. Hij bedacht het op een afgelegen Thais strand, Than Sadet. Het resulteerde in 14 tracks die gevarieerd zijn in stijl, maar eensgezind in ondertoon: een flinke vlaag junglemystiek. Het gaat van het mijmerende housenummer ‘Stray Dog’ tot de zwoele eilandode ‘Than Sadet’, met prachtige oosterse fluit naar het drijvende ‘Thunder Drums’, een staccato drumsolo met enkel percussie-variaties. Makám beweegt van blij naar melancholisch, van acidhouse naar beatloos en bijna alles is even goed. Ieder nummer is aan iets op het eiland gelinkt. Daarnaast valt de humor op: het begint met het gekwetter in ‘Chihuahuas’, daarna komt een warlord met barse stem orde op zaken stellen in ‘Mr. Singh’. Than Sadet kent evenveel kwinkslagen als momenten van reflectie. Het is een Oosters sprookje met humor en perspectief.

    • Rolinde Hoorntje