Onbekend werk van Leonardo da Vinci gevonden

In de nalatenschap van een Franse verzamelaar zat een tekening van Leonardo da Vinci. De geschatte waarde is 15 miljoen euro.

L. da Vinci: Sint-Sebastiaan
L. da Vinci: Sint-Sebastiaan Foto Ed Alcock / NYT

Het is de droom van elk veilinghuis: een onbekende komt binnenwandelen, onder de arm een map met tekeningen. En wanneer hij die laat zien, is daar opeens een onbekend werk van een grote meester. Van Leonardo da Vinci, bijvoorbeeld.

Het overkwam Thaddée Prate van het Parijse veilinghuis Tajan. Hij liet het werk, een tekening van Sint-Sebastiaan vastgebonden aan een boom, afgelopen donderdag exclusief zien aan verslaggever Scott Reyburn van The New York Times. Reyburn schreef er zondag over, deze maandag maakt het veilinghuis de vondst officieel bekend. De tekening, 18 bij 12,5 centimeter en uitgevoerd met pen en inkt, is waarschijnlijk 15 miljoen euro waard en wordt gedateerd tussen 1482 en 1485, toen Leonardo da Vinci (1452-1519) werkte in Milaan.

Linkshandige kunstenaar

Het verhaal erachter begon op een dag in maart, toen een gepensioneerde arts het veilinghuis bezocht met veertien tekeningen die, vertelde hij, waren verzameld door zijn bibliofiele vader. De Sint-Sebastiaan-tekening viel Prate meteen op, zegt hij, „door de kracht ervan”. Een interessant, zestiende-eeuwse tekening waar we naar moeten laten kijken, was zijn gedachte.

Dus ging hij voor een second opinion naar Patrick de Bayser, handelaar en kenner van oude meesters. Die viel het op dat de tekening was gemaakt door een linkshandige kunstenaar – en Leonardo da Vinci was links. En nog iets: op de achterkant waren twee kleine, wetenschappelijke studies van kaarslicht getekend, met aantekeningen erbij in een bijzonder klein, linkshandig handschrift, dat deed denken aan handschriften uit de Italiaanse Renaissance.

De twee mannen keken elkaar aan: zou het echt? Maar dat konden ze niet geloven.

Prate ging voor een derde mening naar Carmen Brambach, curator bij het Metropolitan Museum of Art in New York. Zij was in 2003 verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Leonardo da Vinci, Master Draftsman’, over zijn tekeningen op papier. „Mijn ogen vielen uit de kassen”, zegt ze. De Parijse tekening leek exact op een tekening van Leonardo da Vinci die in Hamburg hangt, inclusief optische aantekeningen op de achterkant van het papier. Waarschijnlijk gaat het om studies voor een verloren gegaan schilderij van Sint-Sebastiaan.

En de eigenaar? Thaddée Prate bezocht hem in september, om het nieuws te vertellen. Hij was blij, maar zei dat hij in andere dingen dan geld is geïnteresseerd.

    • Gretha Pama