Olie

Olieprijs schiet omhoog na verlaging productie

Saoedi-Arabië

Na een ‘historisch’ akkoord tussen niet-Opec-landen over minder olieproductie, gaan ook de Saoediërs hun productie verder verlagen.

Een Saoedisch olieveld.
Een Saoedisch olieveld. Foto Reuters

Ook Saoedi-Arabië is bereid zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken. Eerder beloofden olieproducenten buiten het OPEC-kartel al hun productie in te perken. Het is voor het eerst sinds 2001 dat landen buiten de Opec een ingrijpende verlaging van de productie overeenkomen. De Saoedische olieminister KHalid Al-Fahli noemde het akkoord „historisch”. Het nieuws zette de prijs van het zwarte goud maandag op het hoogste peil in zeventien maanden. De prijs van Brentolie, maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, stond maandag omstreeks 07.00 uur 4,3 procent hoger op 56,67 dollar per vat.

Olielanden buiten de OPEC, zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan, spraken zaterdag af hun productie na de jaarwisseling met in totaal 558.000 vaten per dag te verlagen. Dat akkoord volgde op de afspraak binnen het kartel van olie-exporteurs om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken.

Hoewel het OPEC-akkoord de olieprijs de afgelopen weken wist op te drijven, bleven veel experts voorzichtig over de te verwachte effecten. De OPEC-landen hebben hun onderlinge afspraken in het verleden dikwijls geschonden. Het akkoord tussen de landen buiten het kartel en de extra toezegging van Saoedi-Arabië geven de afspraken nu in ieder geval meer gewicht.

(AP/ANP/Bloomberg)