Nek-aan-nek-race bij verkiezingen Macedonië

Hoewel de conservatieven een kleine voorsprong hebben, claimen ook de sociaaldemocraten de overwinning.

Supporters van de sociaaldemocratische partij SDSM claimen de verkiezingswinst op straat in Skopje.
Supporters van de sociaaldemocratische partij SDSM claimen de verkiezingswinst op straat in Skopje. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo

Bij de parlementsverkiezingen in Macedonië is na het tellen van bijna alle stemmen nog geen duidelijke winnaar naar voren gekomen, zo meldt persbureau AP. Het gaat tussen de conservatieve partij VMRO-DPMNE van zittend premier Nikola Gruevski en de sociaaldemocraten van oppositieleider Zoran Zaev. De conservatieven staan op 37,94 procent van de stemmen, de sociaaldemocraten op 36,63 procent.

Hoewel de conservatieven zondagavond op een overwinning leken af te stevenen, is met 98 procent van stemmen geteld geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Premier Gruevski eiste zondagavond de verkiezingswinst op, maar activisten uit de oppositie beweerden dat hun peilingen juist wezen op winst voor de sociaaldemocraten. Supporters van beide partijen gingen zondagavond de straat op om de verkiezingswinst op te eisen.

Geen van beide partijen heeft genoeg stemmen gekregen om zelfstandig een regering te vormen. Hiervoor is een coalitie nodig met een van de Albanese partijen in Macedonië, dat een grote Albanese minderheid kent. De definitieve uitslag wordt maandagmiddag verwacht. De opkomst was met 67 procent voor Macedonische begrippen behoorlijk hoog.