Cristiano Ronaldo wint Gouden Bal voor vierde keer

Ronaldo won dit jaar met zijn team onder meer de Champions League en het EK voetbal. Vier grafieken over de Gouden Bal.

Op de voorgrond de Gouden Bal, op de achtergrond een wassen beeld van oud-winnaar en belangrijkste kanshebber Cristiano Ronaldo - een foto genomen in het Ronaldo-museum op Madeira.
Op de voorgrond de Gouden Bal, op de achtergrond een wassen beeld van oud-winnaar en belangrijkste kanshebber Cristiano Ronaldo - een foto genomen in het Ronaldo-museum op Madeira. Foto Joana Sousa / AFP

Cristiano Ronaldo was dit jaar de beste voetballer van de wereld. De Portugees won met zijn team onder meer de Champions League en het Europees kampioenschap voetbal en verdient daarom ook de Gouden Bal, zo besliste een jury van 173 voetbaljournalisten maandag.

Twitter avatar realmadrid Real Madrid C. F. 👏🏆⚽
¡Felicidades a @Cristiano por ganar su cuarto Balón de Oro! #HalaMadrid #RealMadrid https://t.co/JgwhkDYfAZ

Ronaldo liet bij de verkiezing, georganiseerd door het tijdschrift France Football onder meer Lionel Messi en Antoine Griezmann achter zich. Het is de vierde keer in zijn loopbaan dat Ronaldo wordt uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. Vorig jaar ging de prijs naar Lionel Messi, voor de vijfde keer in diens loopbaan.

De verkiezing om de Ballon d’Or is dit jaar aan zijn 61ste editie toe. De laatste zes jaar werd de prijs gecombineerd met de verkiezing voor Wereldvoetballer van het jaar van de FIFA. Na onenigheid met de wereldvoetbalbond besloot de organisatie van France Football echter weer zelfstandig verder te gaan.

Alleen Duitsland leverde net zo vaak wereldvoetballer

De laatste jaren is de Gouden Bal vooral een wedstrijd tussen Ronaldo en Messi. De laatste keer dat een Nederlander verkozen werd tot beste voetballer van het jaar is inmiddels al bijna een kwarteeuw geleden: Marco van Basten in 1992. Desondanks is Nederland nog altijd koploper wat betreft het aantal Gouden Ballen: drie voor Van Basten, drie voor Johan Cruijff en één voor Ruud Gullit.

Alleen Duitsland leverde net zo vaak de beste voetballer van het jaar, met onder meer Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge en Lothar Matthäus. Portugal en Frankrijk wonnen beiden zes keer, terwijl Argentinië – waar Lionel Messi vandaan komt – tot een klein groepje landen met vijf overwinningen behoort.

Een keeper wint vrijwel nooit

Het vaakst kwam de beste voetballer uit het jaar uit de gelederen van FC Barcelona: twaalf keer. Naast Messi wonnen onder meer Ronaldinho, Hristo Stoitsjkov en Cruijff de prijs in het shirt van de Spaanse club. Juventus leverde negen keer de winnaar van de Gouden Bal, voor het laatst in 2006 met Fabio Cannavaro.

Tussen de dertig kandidaten die de Franse organisatie had uitgezocht stonden ook dit jaar weer een hoop aanvallers. Voorgaande jaren was dat niet anders. Maar liefst veertig keer eerder ging er een spits of buitenspeler er met de prijs vandoor. De enige keer dat een doelman won was in 1963, toen de Rus Lev Jasjin gekozen werd. Dit jaar maken vier keepers kans: Manuel Neuer (Bayern München), Gianluigi Buffon (Juventus), Hugo Lloris (Tottenham Hotspurs) en Rui Patricio (Sporting Portugal).

Kanttekening bij de bovenstaande grafieken is overigens wel dat tot 1995 alleen Europese voetballers kans maken op de Gouden Bal. Voetbalgrootheden zoals Pele en Diego Maradona ontbreken daardoor op de lijst. De kans is groot dat Argentinië en Brazilië anders vaker de prijs gewonnen had. Pas sinds 2007 kunnen ook spelers van een niet-Europese club de prijs winnen.