Minister wil gebruik smartphone op de fiets verbieden

Als enige uitzondering blijft bellen op de fiets, mits er gebruik wordt gemaakt van een headset.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto: Koen Suyk / ANP

Als het aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ligt, wordt fietsend op je smartphone kijken in de toekomst verboden. In een brief aan de Tweede Kamer laat Schultz maandag weten bezig te zijn met een wet om appen op de fiets te verbieden.

Lees ook: Een verbod op appen op de fiets, is dat wel te handhaven?

Volgens het plan van de minister wordt het gebruik van het touchscreen verboden. In elk geval met een telefoon in de hand en mogelijk ook als het toestel in een houder op het stuur van een fiets is gemonteerd. Fietsend telefoneren blijft, zoals het er nu uitziet, wel toegestaan. De minister verwacht in 2017 met een definitieve wettekst te komen. In de auto is het gebruik van smartphones al verboden. Hoe de handhaving wordt geregeld, wordt uit de Kamerbrief niet duidelijk.

Hoe schadelijk is het gebruik van smartphones in het verkeer? NRC-techjournalist Wouter van Noort testte het uit met een eyetracker

Een aantal experts heeft gekeken naar de risico’s van het gebruik van smartphones op de fiets. Uit dit onderzoek blijkt dat het bedienen van een smartphone het grootste risico oplevert doordat fietsers afgeleid raken. Hoeveel verkeersslachtoffers hierdoor jaarlijks vallen, is niet duidelijk. Er loopt nog een diepteonderzoek naar verkeersveiligheid, waarin de rol van van smartphones op de fiets met nadruk wordt onderzocht. Resultaten uit dit onderzoek verschijnen volgend jaar.