Miljoenenboete batterijmakers om kartelvorming

Sony, Panasonic, Sanyo en Samsung hielden vier jaar lang de prijs van lithium-ion-batterijen kunstmatig hoog.

Een lithium-ion-batterij van Sony.
Een lithium-ion-batterij van Sony. Foto Solomon203 / Wikimedia Commons

De Europese Commissie (EC) heeft in totaal 166 miljoen euro boete uitgedeeld aan drie fabrikanten van batterijen en accu’s. De Japanse bedrijven Sony, Panasonic en Sanyo en het Zuid-Koreaanse Samsung SDI maakten tussen 2004 en 2007 ongeoorloofde prijsafspraken over lithium-ion-batterijen. Samsung ontloopt echter een boete omdat het bedrijf het kartel verklikte.

Volgens de EC hebben alle bedrijven hun betrokkenheid toegegeven en de zaak geschikt. Sony moet 30 miljoen euro betalen, Panasonic 39 miljoen en Sanyo - in 2009 overgenomen door Panasonic - 97 miljoen.

Lees ook dit stuk over kartelvorming bij vrachtwagenfabrikanten: Geheime afspraken? Dat is dan 2,9 miljard

Vanwege de hoge prijs van kobalt, een mogelijke grondstof voor lithium-ion batterijen die veel in laptops en telefoons gebruikt worden, besloten de vier bedrijven onderlinge afspraken te maken over de prijs van hun producten.

Ook wisselden ze gevoelige bedrijfsinformatie uit over onder meer prijsverwachtingen en voorspellingen van vraag en aanbod. De ontmoetingen van de bedrijven waar de afspraken gemaakt werden, waren vooral in Azië.

In een verklaring zegt de Deense Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager:

“Miljoenen Europeanen gebruiken laptops, mobiele telefoons en gereedschap die op oplaadbare lithium-ion-batterijen werken. [..] Dit besluit zendt een belangrijk signaal uit: als Europese consumenten door kartelvorming worden getroffen, zal de Commissie het onderzoeken, ook als de activiteiten zich buiten Europa hebben voorgedaan.”

    • Joram Bolle