Kromowidjojo prolongeert titel op 50 meter vrije slag

De Groningse zwemster won met een tijd van 23,6 voor de derde keer de wereldtitel op de korte baan.

ANP/Jerry Lampen

Ranomi Kromowidjojo heeft op zondagnacht in Windsor haar titel als wereldkampioene op de 50 meter vrije slag succesvol verdedigd. Ze versloeg met een tijd van 23,60 de Italiaanse Silvia Di Pietro en de Amerikaanse Madison Kennedy. Dit is haar vijfde medaille op het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen dit jaar.

De Deense Jeanette Ottesen behaalde met haar vierde plek een teleurstellend resultaat: zij werd vooraf als de voornaamste tegenstander van Kromowidjojo gezien. In plaats daarvan viel zij met een tijd van 24,00 naast het podium.

Kromowidjojo is tevreden met het resultaat, zei ze op zondagavond tegen persbureau ANP.

“Ik pakte de titel ook in 2010 en 2014. Zes jaar geleden deed ik het voor het eerst en het lukt nog steeds. Dat is een leuk teken.”

Slotdag

Eerder op de slotavond van de wereldkampioenschappen korte baan behaalde ook de Nederlandse estafette ploeg nog een medaille. Het team van Tamara van Vliet, Kromowidjojo, Maaike de Waard en Kim Busch eindigde met een tijd van 1.35,37 op de tweede plaats op de 4×50 meter vrij. Gastland Canada mocht de gouden medaille ontvangen.

Lees ook het interview van NRC met Kromowidjojo: ik ben nog niet klaar met het water.

Hiermee komt het totaal aantal Nederlandse medailles op zes. De gemengde estafetteploeg wist op woensdag de zilveren medaille te veroveren op de 4×50 meter vrije slag. Op de 4×100 vrij wisten de vrouwen brons binnen te halen. Kromowidjojo won zilver op de honderd meter vrije slag, terwijl Jesse Puts onverwacht het goud op de 50 meter vrije slag wist te behalen.

De zwemploeg is blij met de uiteindelijke score, aldus coach Marcel Wouda tegen ANP. “We gingen dit toernooi in zonder verwachtingen en we komen er nu uit met de overtuiging dat we een zeer talentvolle groep zwemmers hebben, waarmee we een mooie toekomst kunnen opbouwen.”

    • Len Maessen