Kijken: het scherm in het scherm

De Amerikaan Todd Marks is de schermman achter films als The Net en Steve Jobs. Hij zorgt ervoor dat tv’s, computers en wat daarop afgespeeld wordt past in de filmscène.

Pizza online bestellen anno 1995
Pizza online bestellen anno 1995 Foto: Youtube.

Een halve cirkel van de typische lichtblauwe iMacs uit het begin van deze eeuw. Dat is een scene uit de film Steve Jobs, gemaakt in 2015. Een klein probleempje: hoe kom je in 2015 aan vijf nieuw ogende ouderwetse iMacs, waarvan de laatste jaren geleden werd gemaakt?

Daar zorgt de Amerikaan Todd Marks voor. Hij zoekt al decennia lang stad en land af naar beeldschermen die nodig zijn voor filmscènes. Want in een film die zich in de jaren negentig afspeelt kan natuurlijk geen Macbook Air verschijnen.

Het internet

Marks begon zijn carrière in de jaren negentig met de thriller The Net (1995). In die film maakt actrice Sandra Bullock kennis met ‘het internet’, dat wordt neergezet als een gevaarlijk fenomeen dat de wereld over zal nemen. In de film bestelt Bullock pizza’s online en chat ze met anderen. Het is een van de eerste films waarbij ‘het internet’ visueel wordt neergezet, compleet met jaren negentig computer en webpagina’s, speciaal ontworpen voor de film.

Naast het zorgen voor nieuw ogende computers die twintig jaar oud zijn moet er op die apparaten ook precies het juiste beeld of video worden afgespeeld op het goede moment, zodat tijdens het opnemen van de filmscènes alles klopt. Het lijken details, maar ze maken een film. Deze video geeft een verrassende inkijk in een filmaspect waar je niet bij stilstaat.

    • Heleen Gorris