Keulen zet tien keer zo veel agenten in tijdens Oudjaar

Het stadsbestuur en de politie van de Duitse stad nemen maatregelen om een herhaling van vorig jaar te voorkomen.

Wolfgang Rattay/Reuters

Met ruim tien keer zo veel politieagenten als vorig jaar wil Keulen voorkomen dat het met Oudjaar tot een herhaling komt van de massale aanrandingen, diefstallen en intimidatie die plaatsvonden bij de Oudejaarsviering in 2015. Dat is één van de maatregelen die stadsbestuur en politie maandag aankondigden.

Naast de ruim 1.500 agenten zullen ook 600 medewerkers van stadsdiensten en particuliere beveiligers worden ingeschakeld. Er zullen speciale aanspreekpunten voor vrouwen en een telefonische hotline komen. Rond de Dom wordt een veiligheidszone ingesteld waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. De Berlijnse kunstenaar Philipp Geist zal een lichtinstallatie verzorgen. In en om het station en op het plein tussen station en Dom komen meer bewakingscamera’s.

De autoriteiten willen verder sociale media in de gaten houden, en hebben daarvoor mensen aangetrokken die dat in verschillende talen kunnen doen. Zo willen ze zo nodig aanwijzingen en waarschuwingen aan het publiek kunnen geven, en ook kunnen zien hoe de stemming is en of er groepsgewijs plannen worden gemaakt om onrust te stoken.

Vorig jaar hebben vooral groepen jonge mannen van Noord-Afrikaanse komaf, en ook asielzoekers uit het Midden-Oosten, in het gedrang bij het station en de Dom honderden vrouwen in het nauw gedrongen aangerand en van mobieltjes beroofd.

Weinig veroordelingen

Hoewel er ruim 1.200 aangiftes zijn gedaan, waarvan meer dan 500 voor aanranding of verkrachting, is het wegens gebrek aan bewijs en omdat slachtoffers daders moeilijk konden herkennen, slechts tot enkele veroordelingen gekomen.

In heel Duitsland hebben de gebeurtenissen in Keulen een diepe indruk gemaakt en tot grote bezorgdheid en woede geleid over de komst van grote aantallen vluchtelingen die naar Duitsland zijn gekomen. Veel kritiek kwam er op het gebrekkige optreden van politie en politiek, die het probleem aanvankelijk volkomen onderschatten of uit politieke correctheid niet onder ogen wilden zien. Scherpe veroordeling was er ook van de media, die traag waren met berichtgeving over de massale aanrandingen. Op kleinere schaal vonden die ook in enkele andere Duitse steden plaats.

    • Juurd Eijsvoogel