Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena zoekt wegen om kleine spaarder te ontzien bij reddingsactie

Om te voorkomen dat kleine beleggers bloeden voor de bank Monte dei Paschi, moeten de nieuwe Europese regels wellicht meteen al worden opgerekt.

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) onderneemt een laatste poging om overeind te blijven zonder dat de Italiaanse staat inspringt. De bank, die deze zomer als laatste eindigde in een stresstest onder Europese banken, moet van de Europese Centrale Bank (ECB) voor 31 december zijn vermogen versterken met 5 miljard euro.

Zo probeert de bank, de oudste bank ter wereld en de derde van Italië, een redding door de overheid te voorkomen waarbij obligatiehouders van de bank – veelal gewone spaarders – zware verliezen moeten lijden.

Sinds dit jaar is nieuw, Europees bankentoezicht van kracht. In principe moeten aandeelhouders en obligatiebezitters voor de kosten van een redding opdraaien. Leningen worden omgezet in aandelen, waardoor het vermogen van de bank wordt versterkt. Bij een particuliere oplossing voor Monte dei Paschi wordt hun belegging, volgens de jongste plannen, tegen de aankoopwaarde omgezet in aandelen. Maar als de Italiaanse staat moet bijspringen, dan bloeden zij nog meer: dan wordt de lening eerst geboekt tegen de sterk gedaalde marktwaarde.

Beppe Grillo, voorman van protestpartij Vijfsterrenbeweging, gooide zondag olie op het vuur. Hij eiste dat MPS wordt genationaliseerd, met lak aan de nieuwe Europese regels.

De raad van bestuur van MPS zoekt al een tijd een nieuwe hoofdaandeelhouder. Het staatsfonds van Qatar zou in beeld zijn, maar dit fonds heeft nog niet bevestigd dat het een belang neemt in de bank.

De Europese regels staan onder bijzondere omstandigheden een uitzondering toe, waarbij de kleine beleggers meer worden ontzien. Jens Weidmann, de president van de machtige Duitse Bundesbank, suggereerde zondag dat dit wat hem betreft tot de mogelijkheden hoort. Dat zou wel betekenen dat het moeizaam opgetuigde Europese toezicht bij het eerste het beste bankincident meteen de regels al zou oprekken.

    • Maarten Schinkel